Надявам се, че и вие като мен обичате хрупкави ореховки или бисквитки, които са като тях. Тези, които направих днес са аналог на ореховките и са също като тях хрупкави и вкусни, в тях освен орехи има овесени ядки и парченца шоколад за разкош :).
Приготвят се изключително лесно и бързо и ако искате да има към кафето или чая хрупкава бисквитка може да ги направите.
ПРОДУКТИ:
60 г масло
100 г бяла захар
100 г кафява захар
2 бр. яйца
1 бр. пръчка ванилия (или есенция)
120 г брашно
130 г овесени ядки (препоръчвам предварително да ги запечете леко в горещ тефлонов тиган, стават по-крехки и хрупкави)
1 с. л. бакпулвер
80 г орехи
70 г начупен на дребни парченца шоколад (или шоколадови капки)
щипка канела
щипка сол
ПРИГОТВЯНЕ:
Сместа се приготвя много лесно и бързо, защото се разбива с помощта на миксер или кухненски робот.
Първо се смесват поомекналото масло и захарта.
Следват ванилията и яйцата.
Разбива се до получаването на кремообразна маса.
Накрая се добавят сухите съставки - брашно, бакпулвер, овесени ядки и подправките.
Накрая се добавят и накълцаните орехи и шоколадовите капки (парченца).
Върху постлана с хартия тавичка се нареждат топки /може да се ползва лъжица за сладолед/ от сместа така, че да има разстояние помежду им.
След това с намокрени ръце топките се сплескват и се пекат около 10 минути на 190˚C.
Да ви е сладко!!
Няма коментари:
Публикуване на коментар