понеделник, 19 ноември 2012 г.

СОЛЕНКИ с плънка

















ПРОДУКТИ:
тесто:
125 гр. меко масло
1 к.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
2 яйца
1 с.л. оцет (за да са хрупкави)
1пакетче (10гр.) бакпулвер
сол
галета за овалване
плънка:
100 гр. сирене
8-10 стръка магданоз
Може да се използва, ако желаете и картофи, но може плънката да е и от кайма (аз направих от праз и кайма)

ПРИГОТВЯНЕ:
В купа се смесват всички съставки, с изключение на брашното и бакпулвера.
Брашното и бакпулвера се пресяват заедно и се прибавят към останалите съставки, като се замесва меко тесто.
От тестото се късат парченца колкото малко яйце, леко се сплескват на дланта и в средата се слага малко от плънката.


Съберете краищата и затворете, така че да не излиза плънката.

Оваляйте получилото се топче в галета и поставете в тавата със събраните краища от долу.










Може да оставите соленките като топчета, но може да сплескате малко и да клъцнете с ножица краищата, за да се получи цветенце, в средата да поставите маслинка.



Изпечете във фурна, загрята на 180°С, докато се зачервят.





Оставете да изстинат и поднесете като закуска или просто за похапване като мезенце на биричката, а защо не и на винцето!

Да ви е вкусно!!

2 коментара:

  1. Руми ,много са красиви като цветенца :), а рецепатата е супер !
    Хубава нова седмица ,мила ! С прегръдка !

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Ванюшка!! Хубава седмица и на теб!! Целувка!!

    ОтговорИзтриване