сряда, 31 октомври 2012 г.

Есенен кекс с грозде




 Може да ви се стори банално, но това е наистина е един фин, деликатен и с изтънчен вкус сладкиш, които доставя неописуемо удоволствие!! Приготвя се за 30-40 минути, без излишна сложност и скъпи или трудно намиращи се продукти (много пъти съм казвала, че обожавам такива рецепти :) :$)




ПРОДУКТИ:
500 гр. бяло или черно грозде (за предпочитане е с дребни зърна и без семки –това което се използва за стафиди, но при липса на такова става и с каквото имате (както е в случая при мен :))
3 яйца
200 гр. брашно
140 гр. захар
120 гр. масло
екстракт ванилия ( ванилова захар или есенция)
1 пакетче бакпулвер

ПРИГОТВЯНЕ:

  • Разтопете маслото на слаб огън и оставете да изстине.

  • Смесете в купа пресятото брашно заедно с бакпулвера, захарта, целите яйца и ванилията, разбъркайте (може да използвате миксер, но може и на ръка с телена бъркалка) и постепенно прибавете топлото масло.

  • Оронете и измийте зърната грозде, след което ги оваляйте леко в брашно (това е да не потънат на дъното на тавичката, макар че моите потънаха :() и ги добавете към тестото. Разбъркайте и изсипете тестото в предварително намазана и набрашнена тавичка (може кръгла с дупка в средата, или старомодна –дългичка).

  • Печете  кекса в предварително загрята фурна на 180°С за около 30-40 минути (проверете с клечка за готовността).


Извадете от фурната, оставете в тавичката леко да се охлади и след това го поставете върху подходящ поднос. Декорирайте с разтопен на водна баня шоколад.



Поканете приятелки,
направете кафе и ………..


Да ви е сладко!!

4 коментара:

  1. Страхотна рецепта! Тъкмо хладълникът е пълен с грозде и вече се чудя какво да го правя. Още днес ще се пробвам да го направя и дано да ми се получи добре :)

    Поздрави
    Ивс

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Ивс!! Напълно съм убедена, че ще ти се получи и даже ще повториш, защото е много вкусен! Поздрави и на теб мила! Целувки и хубава вечер!!

      Изтриване
  2. Отговори
    1. Чао Ванюшка!! Радвам се, че си се отбила при мен, но съжалявам, че не мога да ти предложа на живо едно парченце! Хубава вечер! Прегръдки и целувки!!

      Изтриване