понеделник, 29 октомври 2012 г.

ПИЛЕШКА СУПА


Няма нищо по-вкусно и засищащо от топла пилешка супичка от домашна кокошка. Тя е лек за много болести и най-вече настинка и отпадналост. Чакала съм с нетърпение да отида при баба и тя да ми сготви нейната пилешка чорбица, но пораснах и дойде моят ред  да я правя :).


ПРОДУКТИ:
1 домашно пиле(кокошка)(при липса на такова може и от магазина)
2 глави лук
2 моркова
Олио
Сол
Черен пипер
Чубрица
1 к.ч. фиде
Вода (разбира се, нали ще правим супа)
1 жълтък
1-2 щипки лимонена киселина (или пресен лимонов сок)
Ситно нарязан магданоз

ПРИГОТВЯНЕ:

  • Сварете пилето (кокошката) и обезкостете месото. Отделете толкова, колкото ще използвате за супата и го нарежете на парченца, а останалото или приберете във фризера (за следващия път) или сгответе нещо друго.
  • Прецедете бульона и го поставете на огъня да заври. 
  • Нарежете лука на по-едричко, а морковите на колелца и ги прибавете към врящия бульон, за да се сварят и те.
  • След като са почти готови прибавете обезкостеното и нарязано пилешко месо, подправете със сол, черен пипер, стрита чубрица и оставете да ври още 3-4 минути.
  • Добавете фидето, разбъркайте и изчакайте да се свари.
  • Дръпнете от огъня да се охлади леко.
  • През това време разбийте жълтъка, 1 ч.л. вода и лимонената киселина с тел до разтопяването на кристалчетата лимонтозу. 
  • Вземайте по малко то горещата супичка и с непрекъснато бъркане прибавяйте към жълтъка, докато се темперира застройката, след което я излейте обратно в супата и разбъркайте.



Поднесете поръсена със ситно нарязан магданоз, а за някой с люта чушка и ракийка :).


Приятен апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар