вторник, 6 ноември 2012 г.

ТОРТА с бишкоти и заливка от мус с фъстъчено масло





Направих тази торта по повод рождения ден на моето голямо момиченце с много любов и пожелания за здраве, щастие и успехи!!


Това е една изключително лесна, БЪРЗА, лека и вкусна тортичка. Не се изискват никакви специални умения на сладкар -  виртуоз, може да се направи дори от съвсем начинаещ в тази област.
Много ги обичам такива рецептички и когато имам възможност винаги ги препоръчвам, защото всяка сложна и изискваща време и специални умения рецепта стряска човек и го отказва да се потопи (макар и малко) в прекрасния и необятен свят на сладкарството. Все пак повечето от нас се занимават с кулинария и сладкарство просто за удоволствие и да доставят такова на своите близки, без да имат амбицията да покоряват някакви върхове и да участват във висш пилотаж по темата.

ПРОДУКТИ:
За основа (блат):
300 гр. бишкоти
½ ч.ч. хубав, ароматен ром
½ ч.ч. прясно мляко
250 гр. краве масло (качествено)
1 ½  ч.ч. пудра захар
4 жълтъка
4 с.л. с връх какао
За крем:
400 гр. заквасена сметана (студена)
10 с.л. пудра захар
1 с.л. ром
½  пакетче желатин
1-2 с.л. вода

за мус с фъстъчено масло:
1/2 чаена лъжичка желатин
2 с. л. студена вода
1 ч.ч. течна сметана
2 големи яйчни жълтъка
2 с. л. захар
3 с. л. фъстъчено масло


Филирани бадеми
разтопен шоколад (крокант или нещо друго-по ваш избор)

ПРИГОТВЯНЕ:

  • Начупете бишкотите на по-едри парченца.
  • Смесете прясното мляко и рома и напръскайте със сместа бишкотите, за да се сиропират леко и да се ароматизират.

  •  Разбийте кравето масло (леко размекнато) заедно с пресетите пудра захар и какао на пухкав крем  и прибавяйте един по един жълтъците (всеки трябва да се усвои от масления крем преди да се добави следващия).
  • Към масления крем прибавете начупените и ароматизирани бишкоти и разбъркайте леко, докато всяко парченце се обвие от всички страни с крем.
  • Изсипете тази смес в тортена тавичка, която предварително сте облекли от вътре с алуминиево фолио, след което загладете и поставете в хладилника докато си приготвите крема, за да стяга.
  • Разбийте сметаната с пудрата захар на крем (сметаната трябва да е студена, за това до последно я дръжте в хладилника и я извадете непосредствено преди приготвянето на крема).
  • Накиснете желатина във водата, след като набъбне го разтопете на водна баня и го смесете с рома.
  • Внимателно с плавни движения прибавете разтопения и леко охладен желатин към сметаната.
  • Излейте получилият се крем върху основата на тортата и отново поставете в хладилник до пълното стягане както на основата, така и на сметановия крем, докато приготвяте муса от фъстъченото масло.
  • Желатина се накисва във вадата.
  • Сметаната се загрява до начало на завиране. 
  • Жълтъците разбийте със захарта на крем и към тях при непрекъснато бъркане прибавете на тънка струйка половината от загрялата сметана до темперирането им, след което ги излейте при сметаната с енергично бъркане. 
  • Поставете съда на огъня да се вари на слаб огън, като не се престава да се бърка в продължение на 5-6 до 10 минути до сгъстяването им.  
  • Прибавете фъстъченото масло и набъбналия желатин и разбийте да се хомогенизират и желатина да се разтвори напълно. 


  • Охладете докато сместа леко започне да желира, след което я излейте върху стегналия сметанов крем. 
  • Поставете отново в хладилника за стягане на муса, а след 1-2 часа извадете и декорирайте с шоколада и филираните и леко запечени бадеми (е може и с нещо друго- това е по ваш избор).



Добре е тортичката да престои поне една нощ в хладилник преди да се разреже.
Да ви е сладко!

2 коментара:

  1. Да ти е жива и здрава рожденничката ,Руми ! И нека живота и бъде сладък като красивата ти торта !
    Чудесна е на вид, а сигурно и на вкус :) !
    Чао ,мила и весел празник на детето :) !
    С прегръдка !

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти,мила, за пожеланията! (и от нейно име:))И от мен прегръдка и целувки! Хубав ден ти желая!!

    ОтговорИзтриване