неделя, 28 октомври 2012 г.

СОС ОТ 5 СИРЕНА и едно предложение за бързо предястие















ПРОДУКТИ:
за соса
• сметана (200 гр. заквасена –за първи вариант или 150 мл. течна готварска – за втори вариант)
• 150 мл. прясно мляко
• 30 г синьо сирене
• 30 г сирене ементал
• 30 г топено сирене
• 30 г сирене гауда
• 30 г сирене чедър (кашкавал, ако нямате чедър,но с него става по-ароматно )
• черен пипер
• копър

ПРИГОТВЯНЕ:
Първи вариант:

  • Прясното мляко се загрява, към него се добавят настърганите или нарязани на дребно сирена. 
  • Разбърква се докато се разтопят и стане хомогенна и гладка смес. 
  • Овкусява се със сол (ако е необходимо, защото сирената са соленички), черен пипер и копър (по желание). 
  • Оставя се да се охлади напълно и след това, като се бърка с телена бъркалка се прибавя на порции заквасената сметана.

Този сос е подходящ за картофи,  броколи, карфиол и други зеленчуци, както и за спагети.

Втори вариант:

  • Прясното мляко се смесва с течната сметана и се  загряват, прибавят се настърганите (нарязаните на дребно) сирена и се бъркат (за да не загори) докато се разтопят и стане гладка смес. 
  • Сместа се оставя да изстине, като се разбърква от време на време, за да не се образува коричка. След като изстине напълно сосът се сгъстява, така че ако искате да е по-рядък трябва да завишите малко количеството на млякото или сметаната (по ваш избор в зависимост дали искате да е по тежък или по лек соса).


Забележка: тези количества са ориентировъчни, може да ги промените в зависимост от това какви видове сирена предпочитате вие.



За предястието (леко и бързо) ви трябват сварен картоф и гъбки, задушени в масло, всичко придружено от горното сосче.






Приятен апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар