ПРОДУКТИ:
за соса
• сметана (200 гр. заквасена –за първи вариант или 150 мл. течна готварска – за втори вариант)
• 150 мл. прясно мляко
• 30 г синьо сирене
• 30 г сирене ементал
• 30 г топено сирене
• 30 г сирене гауда
• 30 г сирене чедър (кашкавал, ако нямате чедър,но с него става по-ароматно )
• черен пипер
• копър
ПРИГОТВЯНЕ:
Първи вариант:
- Прясното мляко се загрява, към него се добавят настърганите или нарязани на дребно сирена.
- Разбърква се докато се разтопят и стане хомогенна и гладка смес.
- Овкусява се със сол (ако е необходимо, защото сирената са соленички), черен пипер и копър (по желание).
- Оставя се да се охлади напълно и след това, като се бърка с телена бъркалка се прибавя на порции заквасената сметана.
Този сос е подходящ за картофи, броколи, карфиол и други зеленчуци, както и за спагети.
Втори вариант:
- Прясното мляко се смесва с течната сметана и се загряват, прибавят се настърганите (нарязаните на дребно) сирена и се бъркат (за да не загори) докато се разтопят и стане гладка смес.
- Сместа се оставя да изстине, като се разбърква от време на време, за да не се образува коричка. След като изстине напълно сосът се сгъстява, така че ако искате да е по-рядък трябва да завишите малко количеството на млякото или сметаната (по ваш избор в зависимост дали искате да е по тежък или по лек соса).
Забележка: тези количества са ориентировъчни, може да ги промените в зависимост от това какви видове сирена предпочитате вие.
За предястието (леко и бързо) ви трябват сварен картоф и гъбки, задушени в масло, всичко придружено от горното сосче.
Приятен апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар