Отново нищо сложно като технология и продукти, но за сметка на това вкусно, сладко, ароматно и ....полезно (има мед и орехи :))
ПРОДУКТИ:
5 жълтъка
120 гр. мед
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.ч. счукани орехи
20 гр. пудра захар
4 с.л. заквасена сметана (или кисело мляко с висока масленост)
5 белтъка
5 с.л. захар за белтъците
канела
ябълки, нарязани на тънки филийки
ПРИГОТВЯНЕ:
- Разделете жълтъци от белтъци (и понеже винаги гледам да е по лесно и да си облекчавам някои дейности ето едно интересно предложение).
- Разбийте жълтъците заедно с меда на крем. Постепенно прибавяйте захарта, като продължавате да биете до разтопяването й, след което с бъркане (с шпатула или телена бъркалка) прибавяйте пресятото брашно заедно с бакпулвера, орехите, сметаната и канелата.
- Разбийте белтъците със захарта на твърд сняг и с плавни движения ги прибавете към брашнената смес, като гледате да остане пухкава.
- Излейте получилото се тесто в тортена тавичка, която предварително сте намазали и набрашнили.
- Върху тестото подредете тънко нарязаните на филийки ябълки, посипете с канелена захар.
- Изпечете в предварително загрята на 160°С фурна за около 30 минути (или до суха клечка). Не препичайте сладкиша, той трябва да е мек и леко сочен. Извадете и оставете да се охлади.
При сервиране може да полеете всяко парченце с малко течен мед и да поръсите със счукани и запечени орехи.
Перфектна добавка към парченцето меден сладкиш е една чаша чай.
Да ви е сладко!
Познавам вкуса на този сладкиш:) невероятна вкусотия!
ОтговорИзтриване