петък, 26 октомври 2012 г.

СЛАДКИШ С МЕД И ЯБЪЛКИ





Отново нищо сложно като технология и продукти, но за сметка на това вкусно, сладко, ароматно и ....полезно (има мед и орехи :))






ПРОДУКТИ:
5 жълтъка
120 гр. мед
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.ч. счукани орехи
20 гр. пудра захар
4 с.л. заквасена сметана (или кисело мляко с висока масленост)
5 белтъка
5 с.л. захар за белтъците
канела
ябълки, нарязани на тънки филийки

ПРИГОТВЯНЕ:

  • Разделете жълтъци от белтъци (и понеже винаги гледам да е по лесно и да си облекчавам някои дейности ето едно интересно предложение).


  • Разбийте жълтъците заедно с меда на крем. Постепенно прибавяйте захарта, като продължавате да биете до разтопяването й, след което с бъркане (с шпатула или телена бъркалка) прибавяйте  пресятото брашно заедно с бакпулвера, орехите, сметаната и канелата.


  • Разбийте белтъците със захарта на твърд сняг и с плавни движения ги прибавете към брашнената смес, като гледате да остане пухкава.




  • Излейте получилото се тесто в тортена тавичка, която предварително сте намазали и набрашнили.


  • Върху тестото подредете тънко нарязаните на филийки ябълки, посипете с канелена захар.


  • Изпечете в предварително загрята на 160°С фурна за около 30 минути (или до суха клечка). Не препичайте сладкиша, той трябва да е мек и леко сочен. Извадете и оставете да се охлади.


При сервиране може да полеете всяко парченце с малко течен мед и да поръсите със счукани и запечени орехи.
Перфектна добавка към парченцето меден сладкиш е една чаша чай.






 Да ви е сладко!

1 коментар: