вторник, 28 август 2012 г.

Патладжан и кайма във вкусна прегръдка

 Неотдавна в един турски сайт попаднах на една превъзходна рецепта с патладжан. Представите на повечето от нас за господин Патладжана      
са свързани с пържения такъв, имамбаялдъ, кьопоолу или мусака с патладжан.
Тази рецепта беше нещо различно, интересно, лесно, с елемент на изненада и ми грабна вниманието. Нито за миг не съжалявам, че я пробвах.
Много е вкусно!!













ПРОДУКТИ:
6 средни патладжана (препоръчвам ви да изберете бял патладжан или сорт с малко семки - става по-красиво ката се разреже)
600-700 гр.кайма (препоръчвам да не е мазна - 70% телешко + 30% свинско)
1 средно голяма глава лук
2 супени лъжици галета
сол
черен пипер
чубрица
магданоз

ПРИГОТВЯНЕ:
• Опечете патладжаните (аз разбира се не намерих бял и използвах обикновен :$) . Оставете да изстинат напълно и ги обелете без да махате дръжката, като се стремите да запазите формата им без да ги разкъсвате.
• Нарежете магданоза и лука на много ситно и ги прибавете заедно с черния пипер, галетата и чубрицата към каймата. Объркайте добре и ако е необходимо добавете сол.
• Оставете така приготвената кайма да се овкуси за около час, след което я разделете на шест (за всеки патладжан трябва да имате около 100-120 гр. кайма).
• Всяко парче кайма разстелете върху домакинско фолио на пласт с дебелина приблизително
 1 см. и размери, подходящи да обгърнете патладжана от всички страни.

• Поставете патладжана в единия край на пласта кайма и с помощта на фолиото и мокри ръце го обвийте с каймата от всички страни, като се стараете да се вижда само дръжката.
• Така приготвените патладжанчета поставете в тавичка, в която сте наляли масло и ги омазнете.
• От страни нарежете на четвъртинки няколко дребни доматчета (получава се превъзходно сосче), похлюпете и поставете тавичката в загрята на 200°С фурна да се пекат за 35-40 минути, след което може да настържете върху тях кашкавал и отново да запечете до разтопяването му.













• Сервирайте с подходяща гарнитура (картофено пюре, извара с чесънче, домат, краставица или нещо друго по ваш избор) и не забравяйте чашата с хубаво изстудената биричка ;).

         
     
 Наздраве и приятен апетит!    

2 коментара:

  1. Вълшебно!Уникално вкусно и много лесно за приготвяне.Благодаря ти!Продължавай да твориш!
    Екатерина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Кате, че си се отбила в моята страничка и си опитала патладжанчето!! Обичам нещата, които са бързи, лесни за приготвяне и същевременно вкусни (нали все не ни достига времето:)). Желая ти прекрасна нова седмица! Целувки!

      Изтриване