Всички знаем, че днешното ежедневие на всяка жена и домакиня е забързано и напрегнато и все пак се стремим винаги да изненадаме приятелите и любимите хора с нещо интересно и разнообразно, приготвено с много внимание и любов. Тази торта (не си представяйте и не се настройвайте за нещо сладко при споменаването на думата торта) е едно хрумване, което може да се предложи като пред ястие или просто за следобедна закуска с чаша студен айран например.
ПРОДУКТИ:
за блат:
320 гр. брашно
200 мл. прясно мляко
2 бр. големи яйца
20 гр. мая
80 мл. олио
300-400 гр. моркови
2 скилидки чесън
Сол
Черен пипер
За крем:
250 гр. крема сирене
2-3 с.л. майонеза
200 мл. течна готварска сметана (такава, която става за разбиване)
1 пак. желатин
200 гр. настърган кашкавал (или сирене)
2 стръка зелен лук
Копър(ситно нарязан)
Сол
ПРИГОТВЯНЕ:
Блат:
- Разтворете маята с малко сол и захар в топличкото мляко.
- Настържете морковите на едро ренде, скилидките чесън нарежете на ситно.
- Загрейте олиото и задушете в него морковите и чесъна, до промяна на цвета им и леко омекване.
- Оставете да изстинат напълно.
- В купа смесете брашното, яйцата, млякото с разтворената в него мая, сол и черен пипер на вкус, разбъркайте с дървена лъжица да се хомогенизират съставките и накрая прибавете изстиналите задушени моркови заедно с мазнината.
- Отново разбъркайте до равномерното смесване на продуктите.
- Изсипете получилото се тесто в тортена тавичка със свалящ се борд, предварително намазана и набрашнена.
- Разпределете равномерно по повърхността и загладете с мокра лъжица.
- Изпечете блата в предварително загрята на 180°С фурна за около 40-50 минути (или при проба с клечка да излиза суха).
- Извадете и охладете върху решетка.
- След пълното охлаждане на блата го разрежете с помощта на остър нож на две платки.
Крем:
- Залейте желатина с 3-4 с.л. студена вода и оставете да набъбне, след което го до разтворете на водна баня.
- Смесете крема сиренето и майонезата и разбийте с тел на гладък крем, към който прибавете разтворения желатин, ситно нарязания копър, нарязания лук (може да го замените при желание със счукан (нарязан) чесън и настъргания кашкавал (сирене).
- Разбъркайте всичко да се хомогенизира.
- Разбийте на твърд крем сметаната и с плавни движения обединете двете смеси, така че кремът да остане пухкав.
- След като сте приготвили крема поставете първата платка върху подходящ поднос, пристегнете я с борда та тавичката и изсипете половината от крема.
- Разпределете го равномерно и поставете втората платка, върху която изсипете останалия крем.
- Отново разпределете и загладете.
- Поставете тортата в хладилник за няколко часа да стегне.
Приятен апетит и добро настроение!
Mnogo, mnogo krasiva! Bravo Rumi!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Бени!! Радвам се че ти харесва моята тортичка, а одобрение от майстор като теб направо ме кара да се изпъча :))! Целувам те миличка и сиииииииилно те прегръщам!! Поздрави и на твоето прекрасно семейство!
Изтриване