неделя, 24 юни 2012 г.

Морковена торта (солен вариант)


 Всички знаем, че днешното ежедневие на всяка жена и домакиня е забързано и напрегнато и все пак се стремим винаги да изненадаме приятелите и любимите хора с нещо интересно и разнообразно, приготвено с много внимание и любов. Тази торта (не си представяйте и не се настройвайте за нещо сладко при споменаването на думата торта) е едно хрумване, което може да се предложи като пред ястие или просто за следобедна закуска с чаша студен айран например.










ПРОДУКТИ:
за блат:
                               
320 гр. брашно
200 мл. прясно мляко
2 бр. големи яйца
20 гр. мая
80 мл. олио
300-400 гр. моркови
2 скилидки чесън
Сол
Черен пипер

 За крем:
250 гр. крема сирене
2-3 с.л. майонеза
200 мл. течна готварска сметана (такава, която става за разбиване)
1 пак. желатин
200 гр. настърган кашкавал (или сирене)
2 стръка зелен лук
Копър(ситно нарязан)
Сол
ПРИГОТВЯНЕ:
Блат:
  • Разтворете маята с малко сол и захар в топличкото мляко.
  • Настържете морковите на едро ренде, скилидките чесън нарежете на ситно.
  • Загрейте олиото и задушете в него морковите и чесъна, до промяна на цвета им и леко омекване.
  • Оставете да изстинат напълно.
  • В купа смесете брашното, яйцата, млякото с разтворената в него мая, сол и черен пипер на вкус, разбъркайте с дървена лъжица да се хомогенизират съставките и накрая прибавете изстиналите задушени моркови заедно с мазнината.

  • Отново разбъркайте до равномерното смесване на продуктите.
  • Изсипете получилото се тесто в тортена тавичка със свалящ се борд, предварително намазана и набрашнена.
  • Разпределете равномерно по повърхността и загладете с мокра лъжица.
  • Изпечете блата в предварително загрята на 180°С фурна за около 40-50 минути (или при проба с клечка да излиза суха).
  • Извадете и охладете върху решетка.
  • След пълното охлаждане на блата го разрежете с помощта на остър нож на две платки.

Крем:
  • Залейте желатина с 3-4 с.л. студена вода и оставете да набъбне, след което го до разтворете на водна баня.
  • Смесете крема сиренето и майонезата и разбийте с тел на гладък крем, към който прибавете разтворения желатин, ситно нарязания копър, нарязания лук (може да го замените при желание със счукан (нарязан) чесън и настъргания кашкавал (сирене).
  • Разбъркайте всичко да се хомогенизира.
  • Разбийте на твърд крем сметаната и с плавни движения обединете двете смеси, така че кремът да остане пухкав.
  • След като сте приготвили крема поставете първата платка върху подходящ поднос, пристегнете я с борда та тавичката и изсипете половината от крема.  
  • Разпределете  го равномерно и поставете втората платка, върху която изсипете останалия крем. 
  • Отново разпределете и загладете. 
  • Поставете тортата в хладилник за няколко часа да стегне.
Извадете и украсете.

 


Приятен апетит и добро настроение!

2 коментара:

  1. Отговори
    1. Благодаря ти, Бени!! Радвам се че ти харесва моята тортичка, а одобрение от майстор като теб направо ме кара да се изпъча :))! Целувам те миличка и сиииииииилно те прегръщам!! Поздрави и на твоето прекрасно семейство!

      Изтриване