сряда, 27 юни 2012 г.

Медени зърнени блокчета или домашни корни


Мисля, че няма човек който да не обича да похапва ядки и си спомних вкусните сусамки, които правят на "Етъра" и  реших, че това ще е следващата вкусотия, която ще приготвя, но ще добавя и други ядки освен сусама. Това не е рецепта със строго определени съставки и количества и позволява всеки да комбинира продуктите по своя вкус и предпочитания, но за сметка на това пък винаги се получава невероятно вкусно десертче, което може да те омая.
Моята комбинация беше следната:
Шепичка овесени ядки
Шепичка лешници
Шепичка белени бадеми
Шепичка белени тиквени семки
Шепичка белени слънчогледови семки
Шепичка кашу
Шепичка орехи
Шепичка бразилски  орех
1 кафена чашка сусам
Стафиди (реших в последния момент да ги сложа и за това не са снимани :( , за което се извинявам)
5-6 с.л. мед (моят беше малко захаросан, но това въобще не е проблем)
2 с.л. захар

ПРИГОТВЯНЕ:
  •  В загрят голям тиган с не залепващо покритие (аз използвах уок –перфектен е за тази цел) първо запекох сусама докато получи характерния бледо кафеникав цвят. 
    • Оставих го настрана в купа, а в тигана поставих овесените ядки също да се запекат, при непрекъснато бъркане с дървена бъркалка, до промяна на цвета им. 
    • Прибавих  тиквените семки, орехите и слънчогледа. 

    • Последно  сложих заедно бадемите, лешниците, кашуто и  бразилския орех (те са по-едри и им трябва малко повече време). Внимавайте да не прегарят ядките – трябва да остават леко сурови (всяко запичане да е не повече от 1-2 минути).
    • След като всички ядки бяха минали  през тигана ги върнах обратно там заедно за  няколко минути.
    • Карамелизирах до светъл карамел 2с.л. захар и към нея прибавих меда, разбърках  да се смесят и след това докато е още течно залях микса от ядки в купата (много внимавайте да не са изгорите). Хубаво разбърках, така че да се облее всяка ядка. 
    • Както споменах по- горе, в последния момент реших да прибавя и стафиди. Всичко разбърках , за да се хомогенизира и всички ядки да се облеят с мед. 
    • Изсипах сместа в тавичка, постлана с хартия за печене, разпределих на равномерен пласт, поставих хартия и от горе и пресовах с помощта  на дъска и тежест. 
    • Прибрах в хладилник за няколко часа да стегне, след което нарязах на правоъгълни парченца. Съхранявайте ги в затворена кутия, отделени с хартия за печене, в хладилник.





    Не се стряскайте от дългото обяснение всичко става много бързо и лесно. Ще се убедите в това като си ги приготвите. Наистина стават много, много вкусни.
    Да ви е сладко!!

    3 коментара:

    1. Никога не съм сращала рацепта за така приготвени ядки , но пък съм яла и знам ,че са чудесни ! Благодаря ти ,Руми за рецептата ! Стархотна е !
      Чао и хубав четвъртък !

      ОтговорИзтриване
    2. Румче, благодаря ти за чудесната публикация! Толкова вкусни сусамки си презентирала,.... невероятно изкушаващи и апетитни! Благодаря ти за чудесната идея и за рецептата! Направо ме върна.... в детските години,.... когато обичах да ходя с моите родители на панаир и ... да си купя сусамка! Това са толкова сладки спомени.....Представям си.... колко са вкусни.... като си съчетала токова разнообразие от ядки и семчици!
      Желая ти много настроение и щастие през почивните дни и те прегръщам сърдечно!

      ОтговорИзтриване
    3. Благодаря ви момичета, за хубавите думи!! Много ме зарадвахте, че сте се отбили в моята страничка!! Поздрави, целувки и силни прегръдки и на двете!!! Спорна нова седмица!!

      ОтговорИзтриване