вторник, 10 април 2012 г.

Пица със сирене - Pizza con formaggio


Попаднах съвсем случайно на тази рецепта. Първоначално погледнах скептично, казах си -е хляб, като хляб,но все пак след доста време реших да пробвам и да видя какво ще се получи.Авторката (една много симпатична дама, която живее в Италия) пояснява, че този вид пица  се прави в дните около Великден и е типична  за област Марке в Италия. Ето че наближава този така хубав празник и кога, ако не сега е момента да се опита.

Опитът беше повече от сполучлив! Аз и всички в къщи
останахме очаровани от хрупкавата коричка и нежна, ароматна и невероятно вкусна вътрешност на това хлебче (пица). Приготвянето на тестото е наистина елементарно - по известния на всички традиционен начин, но аромата, които изпълни кухнята при печенето не може да се опише с думи. Понеже в оригинала на рецептата е казано, че се пече в малка, дълбока тенджерка и хлебчето - пица изглежда като голям мъфин, аз реших да разделя тестото на малки топки, които да поставя и опека във формичка за мъфини. Получиха се 18 броя малки пици, които по скоро приличаха на гъбки.
Вкусни са както топли, така и на другия ден вече студени, но все така мекички и ароматни.

ПРОДУКТИ:
500 гр. брашно (може да се наложи да се добавят още 2-3 с.л.)
5 яйца
20 гр. мая
150 мл. прясно мляко
150 мл. зехтин (аз използвах олио)
150 гр. настърган пармезан
100 гр. ементал
1 ч. л. захар
10 гр. сол
чер пипер

ПРИГОТВЯНЕ:
замесване на тестото на ръка:
  • Затоплете леко прясното мляко и разтворете маята и захарта. 
  • Пресейте брашното със солта. 
  • Добавете върте пармезана. 
  • Изсипете млякото и  олиото.   
  • Яйцата прибавяйте едно по едно. 
  • Замесете меко тесто .
  • Нарежете ементала на малки кубчета и ги прибавете към оформилото се вече тесто . 
  • Подправете с черния пипер и месете още около 5-6 мин. 
замесване на тестото с машина за хляб или в купа на миксер:
  • Затоплете леко прясното мляко и разтворете маята и захарта и го поставете в контейнера на машината.
  • Прибавете зехтина (ако нямате може да използвате и олио).
  • Пресейте брашното със солта и го изсипете върху млякото и мазнината.
  • Включете на програма месене и постепенно прибавяйте (докато машината меси) настъргания пармезан, след което оставете да се образува маслено тесто.
  • Започнете да прибавяте едно по едно яйцата, като след всяко изчаквате да се поеме от тестото. Ако в края, след последното яйце, ви се вижда, че тестото е много рядко и не може да образува хубава топка прибавете още 2-3 с.л. брашно, но една по една до събиране на тестото на топка, без да се маже под бъркалката.
  • Нарежете ементала на малки кубчета и ги прибавете към оформилото се вече тесто . 
  • Подправете с черния пипер и оставете да се меси още 5-6 мин., докато кубчетата сирене се размесят добре в тестото.
 От готовото тесто, с обилно намазнени ръце, късайте парчета, които оформете на топки и ги поставете в гнездата на форма за мъфини, които предварително също сте намазнили обилно. Покрийте и оставете да втасат (да удвоят обема си) във фурната, която сте включили на 50°С.


Ако искате да направите цялото тесто на един гооооолям мъфин, то тогава вземете една малка и висока тенджерка, намокрете хартия за печене, изстискайте я добре от водата и застелете с нея дъното и стените. Поставете тестото вътре, покрийте с кърпа, поставете във фурната и включете на 50°С и оставете тестото вътре да удвои обема си. 
Когато е добре втасало намажете със зехтин . Върнете обратно във фурната . Увеличете градусите на 180°С и печете около 40 мин. Проверете за готовност с дървено шишче. 
Поднесете с хубава салата (може и нещо сухичко, нарязано на тъъънко и чаша бяло вино или студена бира).
Пробвах и с кисело млекце - също става!

Ммммм романтика :))).

4 коментара:

  1. Чао ,Руми ! Радвам се ,че си направила пицата и споделяш вкуса и :) ! Наистина е невероятен ,а ти си се справила чудесно !
    Хубав ден и поздрави от Италия :) !

    ОтговорИзтриване
  2. Чао, Ваня!! Наистина е страхотна, а и на всички вкъщи ужасно се хареса! Ще се прави редовно :))Много ти благодаря за рецептата!! Целувки и поздрави и от Бъргария!!

    ОтговорИзтриване
  3. Много интересен вариант на приготвянето на пица , изглежда ужасно вкусно и мисля още днес да снабдя продуктите които няма за да се опитам да сготвя за вечеря, макар че е по подходящо за закуска, но няма значение пак ще се изяде.Снимките са уникални, но нямам точно такива купички в които печете и не знам дали вкуса ще бъде същият ако ги направя в други.Определено ще използвам варианта да ги наредя в тавата така ще има и повече готови наведнъж хахах

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за коментара посещението на моята страничка!! За вкуса на тези невероятни хлебчета не е от значение съда, в който се пекат, а продуктите и любовта и желанието с които се правят. Спокойно може да използвате и някакви по-малки тенджерки (аз даже съм снимала една такава, в която направих по-голямо хлебче) :). Опитайте ги няма да съжалявате! Поздрави!

      Изтриване