четвъртък, 12 април 2012 г.

Мини тортички (два вида)





За празниците освен козунаците реших да направя и едни мини тортички, като използвах и за двата вида един и същ  блат с  различни кремове. Получиха се много сполучливи комбинации на вкусове, а украсата им бе в синхрон с празниците, по точно с празника на цветята – ЦВЕТНИЦА.






ТАХАНОВИ ТОРТИЧКИ









ПРОДУКТИ:
За блат „Мадейра”
250 гр. краве масло
250 гр. фина захар
5 яйца
185 гр. брашно
60 гр. самонадигащо се брашно (ако нямате такова използвайте 185+60 гр. обикновено, но прибавете и ½ ч.л. бакпулвер)
2 с.л. прясно мляко
Коняк (или някакъв друг ароматен алкохол) за напръскване на блатчетата
Получиха ми се общо 12бр мини тортички (по 6бр. от вид).

ПРИГОТВЯНЕ:
Фурната се загрява до 160°С ( 140°С за фурна с вентилатор). Тавата се намазнява и се облича с хартия за печене.
Маслото се разбива със захарта до получаването на кремообразна смес. Добавят се яйцата едно по едно. Добавя се брашното като леко се разбърква на ръка с лъжица и плавни движения. Накрая се сипва и млякото.
Сместа се изсипва в тавата и повърхността се заглажда добре. Пече се до готовност, като се проверява с клечка дали блата е опечен. След като тавата се извади от фурната, блата се оставя за около 5 мин в тавата и след това се обръща върху решетка за да се охлади напълно.
Блатът е висок и се разрязва на три (за да се реже лесно е задължително да е много добре изстинал, така че може да си го приготвите от предния ден), с ринг с диаметър
9-10 см. изрязваме блатчетата за тортичките (ако нямате оригинални такива не е страшно, използвайте изрязана малка кутия от консерва, примерно от сладка царевица) и ги напръскваме с избрания алкохол (не прекаляваме  ).
Оставяме  да попият леко, а през това време се заемаме с кремовете.

Таханов крем: 
300 мл. сладкарска сметана
300 гр. бял шоколад
300 гр. тахан халва

Загряваме сметаната без да я оставяме да завира и прибавяме настърганата тахан халва и начупения на дребни парченца бял шоколад. Бъркаме (може с миксер, може и с бъркалка, ако имате здрави ръце) на много слаб огън до разтопяването на халвата и шоколада и получаването на гладка маса и лекото й сгъстяване. Оставяме да се охлади, покриваме с фолио и прибираме за няколко часа в хладилник още малко да стегне. Преди да го използваме отделяме част от него за измазване на тортичките.

Шоколадов крем:

1опаковка шоколадов крем д-р Йоткер за 3 митути
350 мл. студено прясно мляко (количеството на млякото е по-малко, за да стане кремът по гъст и да не се стича, когато го вложим в тортичките)

Сглобяване:

Отново използваме ринговете, с които сме изрязали блатчетата. Поставяме първото блатче, върху него слагаме от шоколадовия крем, второ блатче и притискаме леко, за да се уплътни. Следва тахановия    крем, блатче и отново притискаме. Така процедираме и с останалите блатчета и крем. Приготвените мини тортички поставяме в хладилник за няколко часа.
Изваждаме от хладилника, отстраняваме ринговете и измазваме тортичките от всички страни с отделения предварително таханов крем, а след това настъргваме отгоре със ситно ренде тахан халва, така че да се покрие и борда. Украсяваме в зависимост от желанието и случая.
Получиха се 6 бр. тортички с по три блата.



КАРАМЕЛЕНИ ТОРТИЧКИ









ПРОДУКТИ:

блат „Мадейра”

Шоколадов крем:
1опаковка шоколадов крем д-р Йоткер за 3 минути
400 мл. студено прясно мляко
кандирани портокалови корички (количеството е по ваше желание)
½ ч.ч. захар
орехови ядки

Приготвяме шоколадовия крем по описания на опаковката начин.
Карамелизираме захарта до светъл карамел, прибавяме ореховите ядки и разбъркваме, за да се облеят от всички страни с карамела. Оставяме да стегне много добре (не в хладилник), след което натрошаваме на дребно. Понеже  при натрошаването на карамела хвърчат парченца на всички посоки аз използвам по-плъпна полиетиленова торбичка , в която поставям едрите парчета карамел, затварям и в нея натрошавам  на дребно.
Към шоколадовия крем прибавям кандираните портокалови корички, карамелизираните орехи и парченцата от блата, останали след изрязването на блатчетата на тортичките. Разбърквам добре, за да се разпределят равномерно продуктите и кремът за тортичките е готов (нищо сложно нали).

Карамелена заливка:
3 ч.ч. захар
2 ч.ч. сладкарска сметана
80 гр. краве масло

Захарта се карамелизира и към нея се прибавя кравето масло и се бърка до получаване на кремообразна маса.
Сваля се от огъня, прибавя се сметаната, продължава да се бърка до пълното разтваряне на захарта.
След разтварянето на захарта сместа се оставя да се охлади.
Охладената смес се разбива до сгъстяване и получаването на плътен, но сравнително течен карамелен крем (при разбиването сместа изсветлява и се сгъстява).

Сглобяване:

Сглобяването и на този вид тортички е като на тахановите, но тук използвах само по две блатчета и по-голямо количество крем между тях. След престояването им в хладилника ги залях с карамелената заливка, така че стените да са покрити. Облепваме с настъргани запечени орехови ядки и украсяваме.
Това е. Въпреки дългото обяснение не е толкова сложно, но пък ефекта си заслужава!




Да ви е сладко! Весели  и слънчеви празници!!


Няма коментари:

Публикуване на коментар