вторник, 15 ноември 2016 г.

КАРТОФЕНО РУЛО


Има много варианти на рула, които могат да разнообразят обяда или вечерята на семейството, но това руло е наистина много, много добро!   









Продукти:
7-8 средно големи картофа
½ глава лук (аз използвах една не много голяма глава червен лук)
около 100 г изцедено и твърдо бяло саламурено сирене
4 яйца
1 ч.ч.  заквасена сметана (или гъсто кисело мляко)
магданоз
½ кубче пилешки бульон
Сол, черен пипер, индийско орехче
сирене за тост или бургер
настъргано сирене Моцарела (продава се в Лидъл в пликчета и е много удобно за ползване).
кайма, сготвена   в малко масло (да стане на трохи), подправена със сол, чесън, черен пипер и ситно нарязан магданоз
няколко тъънки филийки кашкавал за  коричка на рулото

Приготвяне:

Почистете и сварете почти до готовност картофите (в никакъв случай не трябва да са преварени) обелете ги и ги настържете на едро ренде, прибавете ситно нарязаните лук и магданоз.
Смесете  разбитите яйца, натрошеното сирене и заквасената сметана и ги добавете към картофите.
Подправете със сол, черен пипер, индийско орехче и половин кубче пилешки бульон.
Застелете правоъгълна тава (използвах тази на фурната) с хартия за печене и я намажете с малко краве масло или олио, а след това разстелете сместа на  равномерен пласт.
Изпечете в предварително загрята фурна на 190 ° С за около 30 минути. 
Трябва платката да се стегне и леко да се запече от горе и от долу. 
Междувременно подгответе каймата (сгответе я).
Извадете тавата от фурната, поставете сирената, за да покрият цялата повърхност на пласта картофи, а върху сирената разстелете  каймата на равномерен пласт, 
 след което с помощта на хартията навийте на руло и върнете във фурната за около десетина минути да се запече.
Аз навих стегнато с хартията и така запекох повторно, след това отстраних хартията, подредих филийките кашкавал и отново върнах във фурната да добие приятна златиста коричка.

 Преди сервиране охладете и поднесете с подходяща за сезона салата.

Много вкусно, лесно за приготвяне и интересно като вкус!! Опитайте го - няма да съжалявате!! 


Да ви е сладко!!


2 коментара:

  1. Руми, чудно е това руло. Майка ми правеше подобно, та сега ме подсети за него. Ще разнообразя вечерята с твоята рецепта, че отдавна не съм го хапвала. Поздрави сърдечни, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Люска!! Наистина е много вкусно, а и не е трудно за правене, но може да увеличиш малко каймата, ако искаш, че и сирената даже :), ще стане по-богато на плънка!
      Прегръдчица, миличка и хубав ден!!

      Изтриване