Сигурно всички сте чували това наименование на едно ужасно вкусно нещо от турската кухня, или така наречената турска пица :) Подобно произведение има и в нашата кухня и е популярно като "Питка по Кемерски".
Варианта на "Лахмаджун" като мъфини е много удачен, защото е подходящ както за закуска на децата в училище, за похапване на излет или екскурзия, така и за детски (и не само ;) ) рождени дни или партита, а и всички обичаме мъфини (независимо дали са сладки или солени) :)
ПРОДУКТИ:
За тестото
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. зехтин или олио
1 яйце
1 ч.л. суха мая
1 с. л. захар
1 ч. л. сол
4-4,5 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. зехтин или олио
1 яйце
1 ч.л. суха мая
1 с. л. захар
1 ч. л. сол
4-4,5 ч.ч. брашно
За плънката
300 г кайма (за предпочитане телешка - не се разтопява много)
1 голяма глава лук
2 зелени чушки (може да се използва и леко люта за пикантност, ако желаете и обичате)
1 домат обелен и нарязан на малки кубчета или една чаена лъжичка доматено пюре
1 белтък
сол
магданоз
черен пипер
червен пипер
кимион
1 голяма глава лук
2 зелени чушки (може да се използва и леко люта за пикантност, ако желаете и обичате)
1 домат обелен и нарязан на малки кубчета или една чаена лъжичка доматено пюре
1 белтък
сол
магданоз
черен пипер
червен пипер
кимион
1 яйце за намазване
ПРИГОТВЯНЕ:
Със съставките
за тестото замесваме меко тесто и го оставяме на топло да втаса за около 40
минути.
Аз го поставям в намаслена купа, завивам с домакинско фолио и пъхам купата във фурната, която включвам на 40 градуса - така хем е топло, хем влажността се поддържа подходяща и тестото втасва перфектно.
През това
време пригответе плънката, като задушите ситно нарязания лук, прибавите
нарязаните чушки и домати и оставите да се изпари отделилата се течност, след
което прибавете каймата и запържете
докато стане на трохи. В края прибавете подправките и разбъркайте добре.
Оставете да се охлади до стайна температура, добавете белтъка и отново разбъркайте.
Аз направих и втори вид плънка със спанак и сирене (също е много подходяща, но вече не е "лахмаджун" разбира се :) ).
Аз направих и втори вид плънка със спанак и сирене (също е много подходяща, но вече не е "лахмаджун" разбира се :) ).
Втасалото вече тесто разделете на топчици с големината на голяма мандарина. Всяка топка разточете на кръг долу-горе колкото разперена длан и с дебелина около сантиметър и в средата
сложете по една супена лъжица от плънката.
Съберете краищата на вързопче, но
без да ги слепвате (да остане отгоре отвор) и всяко вързопче го поставете в
намазано гнездо на тавичка за мъфини.
Отново
оставете да втасат за около 20 минути на топло. Разбийте един жълтък и намажете
краищата на тестото.
Може по желание да поръсите със сусам или ким.
Може по желание да поръсите със сусам или ким.
Печете
в загрята на 190°С фурна за около 15-20 минути или до златист цвят на тестото.
Чудесни питки, Руми! И вече порасналите деца може да се наредим за такива закуски :) Поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Люска!! Черпя наред малки и пораснали и по-пораснали :) и всички са доволни, даже повтарят ;)!
ИзтриванеПрегръдка, миличка и приятни почивни дни!!