петък, 8 април 2016 г.

Мъфини „ЛАХМАДЖУН”


Сигурно всички сте чували това наименование на едно ужасно вкусно нещо от турската кухня, или така наречената турска пица :) Подобно произведение има и в нашата кухня и е популярно като "Питка по Кемерски". 
Варианта на "Лахмаджун" като мъфини е много удачен, защото е подходящ както за закуска на децата в училище, за похапване на излет или екскурзия, така и за детски (и не само ;) ) рождени дни или партита, а и всички обичаме мъфини (независимо дали са сладки или солени) :

ПРОДУКТИ:
За тестото
1 ч.ч. прясно мляко 
1 ч.ч. кисело мляко 
1 ч.ч. зехтин или олио
1 яйце 
1 ч.л. суха мая 
1 с. л. захар 
1 ч. л. сол
4-4,5 ч.ч. брашно

За плънката
300 г  кайма (за предпочитане телешка - не се разтопява много)  
1 голяма глава лук 
2 зелени чушки (може да се използва и леко люта за пикантност, ако желаете и обичате)

1 домат обелен и нарязан на малки кубчета или една чаена лъжичка доматено пюре
1 белтък
сол
магданоз
черен пипер
червен пипер
кимион
1 яйце за намазване

ПРИГОТВЯНЕ:
Със съставките за тестото замесваме меко тесто и го оставяме на топло да втаса за около 40 минути. 
Аз го поставям в намаслена купа, завивам с домакинско фолио и пъхам купата във фурната, която включвам на 40 градуса - така хем е топло, хем влажността се поддържа подходяща и тестото втасва перфектно.
През това време пригответе плънката, като задушите ситно нарязания лук, прибавите нарязаните чушки и домати и оставите да се изпари отделилата се течност, след което прибавете каймата и запържете  докато стане на трохи. В края прибавете подправките и разбъркайте добре. Оставете да се охлади до стайна температура, добавете белтъка и отново разбъркайте.
Аз направих и втори вид плънка със спанак и сирене (също е много подходяща, но вече не е "лахмаджун" разбира се :) ).
Втасалото вече тесто разделете на топчици с големината на голяма мандарина. Всяка топка  разточете на кръг  долу-горе колкото разперена  длан и с дебелина около сантиметър и в средата сложете по една супена лъжица от плънката. 
Съберете краищата на вързопче, но без да ги слепвате (да остане отгоре отвор) и всяко вързопче го поставете в намазано гнездо на тавичка за мъфини.
Отново оставете да втасат за около 20 минути на топло. Разбийте един жълтък и намажете краищата на тестото. 
Може по желание да поръсите със сусам или ким.
Печете в загрята на 190°С фурна за около 15-20 минути или до златист цвят на тестото.
Извадете и оставете върху решетка да се охладят, след което ги поднесете за дегустация :) :) и се любувайте на удоволствието на хапващите ги.
 Да ви е вкусно!!

2 коментара:

  1. Чудесни питки, Руми! И вече порасналите деца може да се наредим за такива закуски :) Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Люска!! Черпя наред малки и пораснали и по-пораснали :) и всички са доволни, даже повтарят ;)!
      Прегръдка, миличка и приятни почивни дни!!

      Изтриване