вторник, 17 февруари 2015 г.

Мъфини с праз и прясна наденица


Искам да ви покажа още едно вкусно нещо, което се прави бързо, вкусно и ароматно е и става за закуска и мезе (също като картофените  какашкавалки). Това са именно тези мъфини, които бяха нашата неделна закуска. :)

ПРОДУКТИ:
2 парчета прясна наденица (пикантна)(може да замените с 250 г кайма-овкусена)
1 стрък праз лук
3 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
2 ч.ч. настърган на едро кашкавал (твърдо, ароматно сирене)
1 пакетче гъбена крем супа
1 ч.ч. мляко (може и вода)
2 яйца
Сол
Малко мазнина (олио)
Подправки по избор (аз използвах черен пипер и чубрица)
От тези продукти ми се получиха 24 мъфинчета.
ПРИГОТВЯНЕ:
Както при всички мъфини и тук се смесват отделно сухите съставки и мокрите съставки. Но тук първо в тиган с мазнината задушаваме ситно нарязания праз и обелената и натрошена наденица, докато си промени цвета месото и леко се запържи. Дърпаме от огъня и оставяме напълно да изстине.
Супата разтваряме в млякото и прибавяме, леко разбитите (с вилица) яйца.
Кашкавала настъргваме на едро ренде или нарязваме на дребни кубчета (така ще се усеща по- добре).
Прибавяме бакпулвера към брашното и разбъркваме много добре.
В купа смесваме изстиналите наденица и праз, настъргания (нарязан) кашкавал, подправките и брашното, след което разбъркваме добре да се смесят и тогава прибавяме течността (млякото с разтворената в него супа и яйца).
Разбъркваме да се овлажнят сухите съставки (не бъркайте прекалено – ще станат сухи мъфините).

 Намазваме с масло гнездата на тавичката за мъфини и запълваме до ¾ от обема им със сместа.

Печем в предварително загрята на 180°С фурна до златист загар (15-20 минути) или до проба суха клечка.










Добър апетит!!

4 коментара:

  1. Колко сочни изглеждат само! Със сигурност сте имали страшно вкусна неделна закуска, Руми. :) С чашка айрянче... Чудесия! :)
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Такава беше, Гери, а и айрянче имаше! :) :)
      Прегръдка и от мен и спорен ден!!

      Изтриване
  2. Руми, това е месни мъфини са чудесна идея! Хем ми харесаха съставките, хем стават да си вземе от тях човек и за обедната почивка в работните дни. И със сигурност ще ги пробвам в най-скоро време!
    Хубава, спорна седмица! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бени, точно по тази причина ги правя - да има за закуска и за похапване в офиса на обяд и наистина солените мъфини са много добро решение!
      Спорна да е и за теб седмицата, Бени и прегръдчица!!

      Изтриване