вторник, 3 февруари 2015 г.

Пица - хлeбче

Когато хората, които обичаш, ей така между другото ти подхвърлят, че отдавна не си им правил пица например ти става някак гузно и започваш да мислиш как можеш да се реваншираш. Поне при мен се получи така и ето появи се това хлебче, идеята за което бях видяла при една симпатична млада американка. Направих го с моя рецепта за тестото, като използвах смес от ръжено и бяло брашно (това беше малък реверанс към здравословното хранене ;) ). 

ПРОДУКТИ:
за тесто с тегло  900 г, което е достатъчно за едно голямо хлебче или за две по-малки, както е при мен и спокойно може да нахрани 3-4 човека.
300 г  бяло брашно   
260 г ръжено брашно
300 мл вода 9 г      сол22 мл олио 10 г мая

ПРИГОТВЯНЕ:
Лесно и бързо става.
От продуктите замесвам в машинката за хляб тестото на програма "Тесто" и след като е готово го разточвам на правоъгълен (колкото е възможно) лист с дебелина 4-5 мм. 
Нататък всеки знае как се процедира при правенето на пица - намазваме с кетчуп или доматено пюре и подреждаме някакъв колбас, сирене или кашкавал, маслинки, филийки гъбки или каквото имате или харесвате, но се старая да не прекалявам, за да може да се опече добре.
Така подготвения лист пица нарязвам на 3 или 4 ленти с ширина равна на ширината на тавичката в която ще се пече, след което поставям лентите една върху друга. 
Следва нарязването на получилата се обща лента на квадрати. 
Получават са купчинки от по 3 или 4 пласта, които подреждаме прави в тавичката (аз използвах права кексова и малка кръгла такава). 
Оставяме за около половин час да втаса и да се надигне, след което печем в предварително загрята на 180° С фурна на първо ниво с вентилатор.
Когато стана почти готово с помощта на лъжица залях с леко разбито яйце и поръсих с пармезан. Върнах обратно във фурната и запекох до стягане на яйцето.
Това може да се консумира както като хляб с хубава сезонна салатка, така и самостоятелно за закуска или вечеря с чаша хубаво винце.
Пожелавам ви добър апетит!!

8 коментара:

  1. Руми, как сме се уцелили само! Преди час извадих моя хляб акордеон, а сега пека и последната пица. За първи път правя такова оформление и засега като аромат и вид ми харесва. Като изстине ще го опитаме, а тези дни ще го покажа и в блога.
    Твоят е много апетитен и как чудесно си личат пластовете! Страхотийка! :)
    Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, значи еднакво мислим, което много ме радва!! Пицата винаги е голяма вкусотия, независимо как е оформена - правиш си я винаги с любими продукти!
      Прегръдчица, миличка!!

      Изтриване
  2. Руми, преди време моята сестра Ивана ме научи на слоестото хлебче, но сега с тези добавки се е получила голяма вкусотия. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, Ванюшка е голяма майсторица и много неща които прави ми харесват!! Много се радвам, че и моето хлебче ти е харесало, наистина е вкусотийка, все пак е пица, нали :) ;)
      Поздрави, миличка и прекрасна вечер ти желая!!

      Изтриване
  3. Руууми, ама колко само си изпълнителна! Прекрасно хлебче, прекрасно! И как ми се прияде сега от него, а виж колко е часът. Има да го сънувам...
    Прегръдки и хубава вечер ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, миличка Гери, старая се да угаждам на децата (вярвам и твоите родители са така с вас)!!
      Ти защо по сред нощите гледаш неща за ядене (и на мен много зле ми се отразява това :D), но за сметка на това сънят ще е приятен ;) :)!
      Гореща прегръдчица, миличка!!

      Изтриване
  4. Привет, мила Руми!
    Доста време не сме се виждали, обаче се появих в точния момент - обичам много пица, но като твоята в хлебче не съм срещала. Много, много вкусна идея :)
    Обаче зимната ти торта просто ме очарова - и като вкус, и като визия! Прекрасно! Ще я запиша и със сигурност ще я възпроизведа :)
    До скорошни и по-чести срещи! Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Бени!! Много се радвам на посещението ти и съм щастлива, че са ти харесали моите нещица!!
      Прегръдка и от мен и до нови срещи!!

      Изтриване