събота, 4 октомври 2014 г.

ПИТКИ с белтъци

  Когато ми останат неизползвани белтъци винаги съм се чудила как да ги оползотворя по най разумния начин и винаги достигах до целувките, но след като попаднах на тази рецепта на Ева Тонева проблемът е решен изцяло в полза на питките.
Продукти за 10 броя:
500-520 г брашно
брашно за оформяне
7 г суха мая
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
200 мл газирана минерална вода
50 мл зехтин
4 белтъка

ПРИГОТВЯНЕ:
В купа пресейте брашното, прибавете маята и захарта, разбъркайте хубаво. Направете кладенче в средата, изсипете в него водата и леко разбитите белтъци. С лъжица бъркайте полека така, че брашното само да пада към средата. В края прибавете солта и зехтина, замесете меко тесто. Извадете го на работния плот и месете енергично 5-10 минути. При нужда добавете малко брашно, оформете тестото на топка. Намажете купа със зехтин и поставете в нея тестото. Покрийте го с фолио и оставете на топло място да втаса до удвояване на обема.
Всичко това може да свършите и с домашната хлебопекарна (ако имате) или със стационарен миксер с помощта на бъркалка за тесто. Значително ще си улесните работата!
Разделете тестото на 10 равни части (по около 90 грама). Разточете всяка на правоъгълна кора. Намажете я със зехтин, навийте на руло и завържете на възел, като подпъхнете краищата. Поставете питките в покрита с хартия за печене тава, на разстояние една от друга. Намажете ги със зехтин и оставете на топло да втасат 20-30 минути. Загрейте през това време фурната до 220 градуса. Намажете питките още веднъж със зехтин или разбит жълтък и ги опечете до златисто.
Покрийте ги с кърпа и ги оставете да си обиколят нивката, след което ги поднесете.
Във всяка питка може да се сложи плънка – сирене или кашкавал, както и да се поръси с някаква подправка – шарена сол, кристали морска сол, мак, сусам или някакви семки (тиквени или слънчогледови).
Толкова са вкусни!!
Сърдечно благодаря на Ева за споделената рецепта!!

4 коментара:

  1. Руми, даже са и по-вкусни! Само като гледам снимките ти и стомахът ми е в криза... :) Прекрасни, прекрасни! Отчупвам си парченце, като душичка са. Прегръдки и усмихнато утре!

    ОтговорИзтриване
  2. Вземи си цяла, Гери, само парченце няма да е достатъчно :) ! Наистина са мнооооооого хубави!!
    Прегръдки и на теб, миличка!! Прекрасна седмица ти желая!!

    ОтговорИзтриване
  3. Такива питки не съм срещала и затова с удоволствие си взимам една :) Пък и как хубаво си ги оплела - чуднички са!
    Сърдечни поздрави, Руми! Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ти Бени, удоволствието е мое!
    Поздрави и на теб и прекрасен ден!!

    ОтговорИзтриване