четвъртък, 2 януари 2014 г.

КОЛЕДЕН ЯЙЧЕН КОКТЕЙЛ (млечно-яйчен пунш или Christmas Eggnog)

ЧЕСТИТА НОВАТА 2014 ГОДИНА, мили приятели!!! 
Желая на Вас и на семействата Ви много здраве, късмет и много усмивки!!

И понеже вече внесохме италиански дух в нашата  Коледа (с приготвеното Панетоне) е време да опитаме и едно коледно питие, много обичано зад океана, но ние го пийнахме в новогодишната нощ :).

ПРОДУКТИ:
4 чаши прясно мляко (1 л.)
5 карамфилчета
2 1/2 чаени лъжички екстракт от ванилия
1 чаена лъжичка смляна канела
12 яйчни жълтъци (ако ви се струват много спокойно можете да ги намалите на половина - аз го направих с 12 и стана доста гъст и кремообразен)
1 1/2 чаши захар
3 чаши светъл ром
4 чаши течна сметана
1/2 чаена лъжичка смляно индийско орехче
Количеството на продуктите е за 10 коктейла
ПРИГОТВЯНЕ:
1. Смесете  карамфила, млякото, 1/2 чаена лъжичка екстракт от ванилия и канелата в тенджера.
2. Поставете  на слаб огън за около 4 минути, за да се затопли бавно. Оставете сместа да заври, като бъркате за да не загори млякото.
3. В голяма купа смесете жълтъците и захарта. С телена бъркалка (или миксер) ги разбийте  до пухкав крем. След това, при непрекъснато бъркане прибавете горещото мляко с подправките. Прибавяйте млякото бавно и на тънка струйка в яйцата
4. Пресипете сместа в тенджера и варете на умерен огън за около 3 минути при непрекъснато разбъркване (не оставяйте да завира).
5. Прецедете сместа за отстраняване на карамфила и частиците от яйцата и оставете да се охлади за един час.
6. Разбъркайте с рома, сметаната (оставете част от нея за да шприцовате за декорация), двете супени лъжици ванилия и индийско орехче (може да го пропуснете, ако не харесвате аромата му) и поставете в хладилника за една нощ да се охлади напълно.
След като се е охладил напълно става доста гъстичък и трябва преди да го налеете да разбиете добре.
Налейте пунша в подходящи чаши, шприцовайте по една розичка от отделената и разбита сметана, леко ръснете малко какао или ситно настърган шоколад и поднесете (при нас нямаше време за такова сервиране :) - не можаха да изчакат да декорирам, снимам и ...... бързаха да опитат :) :) ).
Прекрасно питиенце - ароматно, вкусно, кремообразно и леко!!

Наздраве и за много години!!

9 коментара:

  1. Честита Нова Година, Руми! Здрава и успешна да бъде!
    Интересен е този яйчен пунш. Аз обичам яйчен ликьор и тази рецепта много ме заинтригува :)
    Хубава вечер ти желая! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нека да е здрава и успешна за теб и за семейството ти, мила Бени!! Със сигурност ще ти хареса Eggnog, щом обичаш яйчен ликьор (и аз съм му голяяям фен). Спокойна нощ и сладки сънища!

      Изтриване
  2. Руми, честита Нова година, от сърце ти желая да си здрава, много усмихната и още повече - обичана! Всичко най-добро и много успешна да е 2014 за теб. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мило и усмихнато момиче! Нека Новата 2014 ти донесе всичко онова, което най-много желаеш и се осъществят всички твои планове! Прегръдки и спокойна нощ!

      Изтриване
  3. Честита Нова година, Руми! С пожелание да е щастлива, успешна и благодатна! Много интересна напитка, определено ме заинтригува! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Светланка!! И за теб да е много щастлива и успешна и най-важното здрава и изпълнена с любов!! Прегръдка и спокойна вечер!

      Изтриване
  4. Честита нова година, Румянтичке!
    Да си много здрава и успешна! да те радват близките и да сияят с усмивки около теб! Бъди щастлива!
    Прегръдки!

    Харесва ми този ликьор, и срам не срам ще си призная че си го приготвям без алкохол. То не е вече ликьор де, но носи същия страхотен аромат!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти скъпа, Бети! Нека и за теб и семейството ти да е мирна, щастлива и късметлийска и да не се отървете от здраве и любов, а всичко друго ще се нареди само!!
      А питиенцето си го бива (даже и без алкохол си остава вкусно и с зашеметяващ аромат)!! Целувки и сладки сънища, миличка!!

      Изтриване
  5. До кога да чакаме за нещо ново?

    ОтговорИзтриване