петък, 29 ноември 2013 г.

Супа със сирене

Това е една ароматна и питателна супа, идеална за обед в студен ден, а защо не и за вечеря!
ПРОДУКТИ:
1 голяма глава лук
60 г краве масло
50 г брашно
500 мл зеленчуков бульон (едно кубче зеленчуков бульон)
500 мл прясно мляко
сол
смлян черен пипер
1 щипка смлян кимион
150 г сирене Грюер или Ементал
няколко стръка зелен лук
няколко стръка зелен чесън
няколко стръка ситно нарязан копър (магданоз)
ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязваме на много ситно главата лук и го задушаваме в маслото на слаб огън, докато стане прозрачен. Поръсваме брашното и запържваме до златисто, като го разбъркваме често.
След като брашното е придобило златист цвят прибавяме по малко студеното мляко и зеленчуковия бульон, като продължаваме да бъркаме, за да не се образуват бучки и да стане гладка  смес.Посоляваме (внимавайте защото и кубчето бульон е солено),прибавяме черния пипер и кимиона и оставяме супата да ври на слаб огън за около половин час
През това време си приготвяме сиренето, като го настъргваме, а зеления лук, чесъна и копъра (магданоза) нарязваме на ситно.
След 30 минути прибавяме половината от настърганото сирене към супата и разбъркваме докато се разтопи.
Останалото сирене смесваме с лука, чесъна и копъра (магданоза) (ако нямате зелен чесън може да сложите щипка пасиран чесън за повече аромат и вкус, но може и да го пропуснете - и без него е вкусно).
При сервиране поръсваме по 1 с.л. от тази смес върху супата и в средата поставяме крутони.
Поднасяйте винаги топла, така най-добре може да се насладите на вкуса.
Получава се великолепно!
Добър апетит!!

3 коментара:

  1. За такава супа изобщо не съм чувала, Руми! А звучи така интересно и вече си я записах за опитване :)
    Хубави почивни дни ти желая! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. И както обичам сиренце... Руми, голяяяма вкусотия си сготвила, ама наистина много ми хареса!
    Сърдечни поздрави и хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви, момичета!! Хубава вечер и спорна нова седмица! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване