събота, 28 септември 2013 г.

Маслен сладкиш


Този сладкиш е перфектното допълнение към кафето или чая и може да го гарнирате с плодове според сезона или само с ядки.

ПРОДУКТИ:
250 г мекичко краве масло
6 яйца (отделени жълтъци и белтъци)
2 ч.ч. пудра захар
2 ч.ч. брашно
1/2 пакетче бакпулвер
1 лимон или лайм (кора и сок)
ванилия
1 ч.ч. счукани ядки (орехи, лешници или някакви други, каквито предпочитате)
по желание плодове (в зависимост от сезона) (става с всякакви)
ПРИГОТВЯНЕ:
Кравето масло с 1,5 ч.ч. от захарта се разбива на крем докато побелее и захарта позти се разтопи. При непрекъснато разбиване се прибавят един по един жълтъците, като всеки следващ се прибавя когато предният вече е усвоен от маслото. Следва лимоновата кора, сока от лимона и ванилията. Брашното се пресява заедно с бакпулвера и се прибавя към получилата се маслена смес и се разбърква добре (може и с миксери бъркалките за тесто). След като се хомогенизира всичко добре се прибавят разбитите на сняг белтъци с останалата половин чаша пудра захар.
Разбърква се всичко добре с шпатула докато се получи гладко пухкаво и хомогенно тесто, което изсипваме в постлана с хартия или намазана и посипана с брашно тавичка и изравняваме.
 От горе подреждаме плодчетата (не много на гъсто) или посипваме с натрошените ядки. Печем сладкиша в предварително загрята на 160 С фурна до суха клечка (около тридесет минути - зависи от печката). Изваждаме и оставяме да се охлади напълно. Поръсваме леко с пудра захар и поднасяме.
Тестото може да се разпредели и във формички за тарталети или саварини и да се
получат
индивидуални сладкишчета.
Простичко, но вкусно за похапване!
  Да Ви е сладко!!

1 коментар:

  1. Руми, изглеждат чудесно! И предполагам са много уханни предложенията ти с тези плодчета отгоре. Аз по принцип предпочитам сладкиши с олио, с маслото са ми някак сухи, но твоите са толкова изкусителни...
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване