петък, 19 юли 2013 г.

Къпкейчета със солен карамелен сос


Не, не се учудвайте и не бъдете скептични, след като прочетете заглавието! Просто опитайте и ще се уверите, че това е великолепно съчетание на сладко и солено и съм убедена, че ще се влюбите в този сос!!

Преди да започнем да приготвяме кексчетата трябва да си направим карамеления сос и да го оставим да се охлади (даже е много по-добре да се направи от предния ден и да престои в хладилника преди да го използвате).

КАРАМЕЛЕН СОС:
ПРОДУКТИ:
500 г захар
175 г краве масло
240 мл течна сметана
1 с.л. морска сол

ПРИГОТВЯНЕ:
Захарта се поставя в тиган и си карамелизира на бавен огън. След като придобие карамелен цвят се прибавя кравето масло и се бърка до пълното му разтопяване.дърпаме от котлона и пре непрекъснато бъркане наливаме на тънка струйка сметаната (за да не пръска и да не се втвърди захарта предварително затопляме сметаната, така сосът ще стане по-бързо и по гладък). След като сме наляли всичката сметана и карамелът се е разтворил напълно прибавяме солта и отново разбъркваме, за да се разтвори и тя. Оставяме да изстине.
От тези продукти излиза по-вече сос от колкото е необходимо за кексчетата, но може да го поставите в бурканче, за затворите плътно и да го съхранявате в хладилник за около две седмици и да го използвате за други сладкиши.

КЕКСЧЕТА
ПРОДУКТИ:
60 г кakao
120 мл топла вода
270 г брашно
1 пакетче бakпулвер
Щипка сол
225 г краве масло
375 г захар
3 яйца
ванилия
180 мл заквасена сметана

ПРИГОТВЯНЕ:
Какаото се разбърква с топлата вода на гладка кашица.
Брашното, бакпулвера и солта се смесват в купа.
В подходящ съд се слагат кравето масло и захарта и се загряват на слаб огън докато се разтопят и се получи гладка смес (при непрекъснато бъркане). Сместа се дърпа от огъня и се разбива с миксер докато се охлади напълно, след което се добавят яйцата едно по едно и след всяко се разбива до пълното му усвояване. Следва добавяне на ванилията и какаовата кашица. Към тази смес започваме да добавяме брашното на три части, като след всяка част брашно прибавяме част от заквасената сметана (трябва да се започне и да се завърши с брашно).
Получилото се тесто разпределяме в гнездата на тавичката за мъфини (предварително сме поставили хартиени капсулки или сме намазали с разтопено масло, което сме оставили да замръзне по стените).
Печем в предварително загрятата на 160° С фурна за около 20 минути (проверяваме с клечка).
Изваждаме, първо оставяме да се охладят в тавичката за около 5 минути и след това ги оставяме на скара до пълното из изстиване.

КРЕМ:
225 г краве масло(използвайте качествено масло, защото ако не е има вероятност да се пресече при разбиването му с кремата сирене)
230 г крема сирине
240 г пудра захар
120 мл солен карамелен сос

ПРИГОТВЯНЕ:
Кравето масло и крема сиренето се разбиват на гладка смес, към която се прибавя карамеления сос. При непрекъснато бъркане се прибавя по малко пудрата захар докато се получи пухкав крем, който слагаме в пош и шприцоваме върху кексчетата. Поливаме всяко кексче с малко карамелен сос или  декорираме.
Вече са готови да зарадват малко и голямо с прекрасния си вкус!

4 коментара:

  1. Руми, чудесни са и съм убедена в невероятния им вкус!
    Хубав ден ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Изглеждат чудесно, вярвам, че са и доста вкусни! Искам да попитам, какъв е този солен карамелен сос и от къде се купува? Благодаря! Очаквам нови красоти и вкусоти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и добре дошли в моето местенце! Карамеленият сос не се купува, а си го приготвям сама, в началото на публикацията има продуктите и описание на начина на приготвянето му. Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване