неделя, 9 юни 2013 г.

Шоколадово-черешови топчета

Понеже е сезона на черешите и вишните ви предлагам да си направите едни топчета-бонбонки хей така, просто за похапване и подслаждане :)).
ПРОДУКТИ:
150 г шоколад- настърган
250 г смлени лешници
100 г захар
6-7 шушулчици смлян кардамон
2 белтъка
40 бр. черешки от компот (добре отцедени), от вишновка  или пресни
2-3 с.л. захар за овалване
ПРИГОТВЯНЕ:
Загряваме фурната на 120С.
Разбиваме всички продукти в блендер до получаването на тесто, което поизмесете докато се оформи на топка.
Черешките почистете от костилките. Може и да не махате костилките, но трябва да предупреждавате  когато ги поднасяте :).
От тестото вземаме парченце което разплескваме на дланта си и върху него поставяме черешка, която увиваме, така че да се скрие. За да не ви лепне много по ръцете може леко да навлажнявате длани след оформянето на всяко топче.
В зависимост от това колко големи ги правите излизат между 20 и 30 броя - при мен станаха 23 броя.
Така оформените топчета подреждаме върху хартия в тава и поставяме във фурната да се сушат за около 30-35 минути.
Изваждаме и докато са оше топли ги овалваме в кристална захар.
Оставяме де се охладят напълно. От горе се образува коричка,а вътре са мекички и сочни, а от кардамона и шоколада имат много приятен аромат и вкус.



Подреждаме в подходящ съд и ......пристъпваме към основната част - опитването им по няколко пъти :)!!

Да ви е сладко!!

2 коментара:

  1. Руми, прекрасни малки бижута. Представям си каква хармония от вкус и аромат е.
    Хубава неделя ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесни бонбонки, Руми, особено с пресни череши! И чудесни снимки!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване