А това е дълго (почти месец и половина) чаканото трето предложение:
СЛАДКО ОТ НЕБЕЛЕНИ ЗЕЛЕНИ ОРЕХЧЕТА
Ще си кажете каква пък толкова е разликата от небелените и белените, но повярвайте има разлика във вкуса и тя е голяма!!
ПРОДУКТИ:
Продуктите и количествата са същите като при белените орехчета.
Продуктите и количествата са същите като при белените орехчета.
100 бр. орехчета
1 кг захар
200 мл вода
изсушени или захаросани портокалови корички
ванилия
1 ч.л. лимонена киселина
ПРИГОТВЯНЕ:
Приготвянето на този вид сладко е малко продължителен процес. Първо отрежете леко челцата на орехчетата и ги поставете в съд с вода (трябва да са добре покрити с вода- горните да не са на сухо), след което трябва орехчетата да се изкисват в продължение на 40 дена във вода, която се подменя всеки ден, за да се отстрани неприятния и натрапчиво горчив вкус на йод.
През това време орехчетата от зелени постепенно променят цвета си - пожълтяват, след което почерняват и заприличват на черни маслинки.
В началото водата става тъмно жълто-кафява, а накрая трябва да остане светла и бистра.
след 10 дена |
така изглеждат в началото |
на 40-я ден |
след около 25 дена |
След като приключи периода на изкисване орехчетата се измиват и се поставят в съд със студена вода, загряват се и се варят за около 5-10 минути, след което водата се отцежда, а орехчетата се измиват. Тази процедура се повтаря още три пъти. След последното изваряване плодчетата се отцеждат и във всяко се бодва по едно парченце портокалова коричка и отново се заливат с вода и се заваряват, като във водата се слага малко стипца (ако нямате, това може да се пропусне - аз пропуснах) и се оставят да престоят една нощ в тази вода. На другия ден сваряваме сироп от захарта (1 кг) и водата (200 мл).
Към леко сгъстения сироп прибавяме орехчетата и продължаваме да варим до пълна готовност, като накрая прибавяме ванилията (аз не добавям, защото слагам портокалови корички) и лимонтозуто и разбъркваме да се разтворят, след което разсипваме горещото сладко в сухи бурканчета, затваряме и обръщаме с капачките надолу, завиваме и оставяме да изстинат и да се вакумират.
Руми, такава пчеличка да си! Браво за цялата продукция! Процесът наистина отнема време, но бих го предпочела пред цял ден варене, например... Благодаря ти аз споделените рецепти! Все ще се възползвам някога - трябва да хапвам доста орехи. Само захарният сироп малко ме изуми - 1 кг захар за 200 мл вода...
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубав ден! :)
Благодаря ти, Гери!! Сиропът е с малко вода защото като прибавиш орехчетата се разрежда доста. Ако вадата е много ще трябва да се вари много време, а не е необходимо, тъй като орехчетата са предварително сварени.
ИзтриванеДано някога се престрашиш да приготвиш нещо от зелени орехчета - ще ти хареса, убедена съм!
Прегръдки и за теб и прекрасен ден, миличка!!
Руми, благодаря ти за споделената рецепта! Досега не съм правила такова сладко, а ми се иска да опитам! Записвам си всичко! Ама да не си ходя празна - да ме почерпиш малко, ако може :) Поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеС най голямо удоволствие, Люси, те черпя и не само малко, а колкото ти се услади!
ИзтриванеПрегръдка, миличка и прекрасен ден!!
Руми, за първи път срещам такава рецепта за сладко, въпреки мното стари книги. Толкова много дни да се киснат орехчетата.. догодина трябва да пробвам и твоя начин.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за споделената рецепта!
Поздрави и прегръдка, мила! :)
Хриси, зная я от моята баба. Тя я правеше и казваше, че така орехчетата са по-полезни от белените. Не зная колко е права, но сладкото е хубаво и си заслужава да се прави дори и само като асортимент :) !
ОтговорИзтриванеПрегръдка и за теб, миличка и хубав ден!!