четвъртък, 13 юни 2013 г.

Сладкиш със сини сливи










Свеж, лек и приятен плодов сладкиш, подходящ за следобеден чай или кафенце!


ПРОДУКТИ:
4 яйца
150 г краве масло
150 г захар
100 г настърган шоколад
200 г смлени лешници
500 г половинки от сини сливи (сега използвах от компот, но може да се използват и пресни когато има)

ПРИГОТВЯНЕ:
Кравето масло и захарта (оставяме около 30-40 г за разбиването на белтъците) се разбиват на крем, яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Жълтъците се прибавят към масления крем и се разбива отново.
Към получилия се крем се прибавят настъргания шоколад и смлените лешници и отново се разбърква.

Белтъците се разбиват на твърд сняг и внимателно с плавни движения се смесват с масления крем, за да се получи гладка и пухкава смес.


Изливаме получилата се смес в тортена тавичка със свалящ се борд (намаслена и набрашнена).
Заглаждаме и нареждаме от горе плодовете (не ги притискаме, защото при печенето те ще се обгърнат с тестото).


Печем в предварително загрята на 180 С фурна за около час (проверяваме по познатия начин - с клечка).

Изваждаме и оставяме напълно да се охлади, след което украсяваме с разбита сметана (по желание, може да се консумира и само поръсен леко с пудра захар











Да ви е сладко!!


2 коментара:

  1. Колко го гледах този сладкиш, Руми... И така ми изглеждаше, все едно под сметановите рози си го покрила с друг кафяв крем. Голяма вкусотия ни поднасяш, да знаеш, че си отмъквам парченце.
    Усмихната вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Да ти е сладко Гери!! Спокойна нощ миличка!! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване