вторник, 18 юни 2013 г.

Торта "Семифредо"


Това е великолепен италиански сладкиш за разхлаждане в горещите летни дни и е близък роднина на сладоледа (самото име означава полузамразен), но с много по фини и деликатни структура и вкус.
Много пъти съм споменавала, че обичам рецепти, които позволяват преобразяване в зависимост от продуктите, които използваш, но крайният резултат да е винаги невероятен - това е точно такъв десерт.
ПРОДУКТИ:
2 опаковки бисквити (400 г) (изберете ги да се съчетаят по вкус и аромат с останалите продукти)
2 пресни яйца
150 г бял шоколад
500 мл сметана
50 мл ликьор (отново аромата и вкуса трябва да го съчетаете с всичко останало)
400 г захар
100 г краве масло
200 г ядки (аз използвах лешници)
2 пакетчета желатин
аромат (ром, ванилия, лимон или друг - в зависимост от използваните продукти)

ПРИГОТВЯНЕ:
Натрошават се бисквитите и се разбъркват с мекото краве масло и ликьора, докато се получи смес като тесто, която се разстила на дъното на постлана с хартия тортена тавичка със свалящ се борд. Поставя се в хладилника, докато приготвяме крема и кроканта.
В подходящ съд карамелизираме 250 г захар, към която прибавяме ядките, разбъркваме и разстиламе сместа върху хартия, за да се стегне, след което я натрошаваме.
Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци.
В подходящ съд слагаме жълтъците и на водна баня ги разбиваме с миксер отначало без захар на пяна и постепенно добавяме 100 г от захарта, като продължаваме да бием до пълното й стопяване. Не трябва да оставяме водата да завира. След като захарта се стопи дърпаме от огъня и оставяме да се охлажда.
През това време разбиваме сметаната; белтъците с 50 г от захарта на сняг; разтопяваме (отново на водна баня)шоколада , а желатина накисваме в студена вода и прибавяме към разтопения шоколад преди да е изстинал (той от топлината на шоколада ще се разтопи).
След като сме приготвили всичко това сглобяваме крема:
към изстиналите жълтъци внимателно прибавяме разбитите белтъци, като внимаваме да останат пухкави, след това прибавяме разбитата сметана, аромата и накрая   прибавяме разтопения шоколад заедно с желатина. Бъркаме с плавни движения с шпатула за да останат всички съставки въздушни.
Преди да изсипем крема върху основата прибавяме и натрошения крокант (оставяме си малко за декорация от горе) и съвсем леко разбъркваме.
Изливаме така подготвения крем върху основата и слагаме десерта във фризера за около час- два, за да замръзне (аз го държах цяла нощ).
Преди поднасяне оставяме за десетина  минути да се отпусне, режем с нож потопен в гореща вода и подсушен, поръсваме с крокант или настърган шоколад.
 



Подсладете се, разхладете се и да ви е сладко!

9 коментара:

  1. Руми, чудесен десерт, то си е цяла торта. Изглежда и звучи наистина изкушаващо!
    Аз искам само да те попитам с какъв диаметър е формата ти?
    Хубав ден от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Привет, Гери! Тавичката ми е 22 см. Хубава вечер, миличка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Предположих, че е по-малка от моята (26-28 см.). Благодаря, Руми, хубава вечер и на теб! :)

      Изтриване
  3. О, Руми, в тази горещина точно този десерт е чудесно предложение! Мерси за разхладата свежест!
    Прекрасен ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  4. С удоволствие бих се подсладила и разхладила с едно парченце от тази великолепна торта, Руми! Рецептата ми звучи убийствено вкусно, а снимките са повече от апетитни! Записвам си я :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Мила Снежи, аз пък с още по -голямо удоволствие те черпя!! Много се радвам, че си се отбила при мен и ти е харесала торточката!! Поздрави и прекрасни почивни дни!! :*

    ОтговорИзтриване
  6. Otnovo,POZDRAVLENIA,Rumi! Velikolepna e,ako priemash bih te posyvetvala samo edno neshto za oshte po-dobyr rezultat. Kogato smesvash systavkite, zapochvai ot nai tejkata (shokolada+ jelatina), posle smetanata i nakraia beltycite:)
    Bi triabvalo da stane dvoino po-puhkava.
    Pozdravi,Flo

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей мила FLO! С удоволствие приемам съвети, още по-вече че са от професионалист! Благодаря ти много и ще се радвам, ако отново се отбиваш при мен, както и на професионалното ти мнение! Прегръдки!!

      Изтриване