вторник, 4 юни 2013 г.

Ликьор "Кафе"


Може би мнозина от вас си спомнят, че преди по магазините имаше един много хубав кубински ликьор с аромат и вкус на кафе, точно такъв е този, който искам да ви предложа, е не е кубински, а е домашно приготвен, но е също толкова ароматен и вкусен. Предполагам, че на много дами ще им допадне -  не е сложен, прави се бързо, а и не е необходимо да отлежава, може да се консумира веднага.



ПРОДУКТИ:
2,5 ч.ч. вода
2,5 ч.ч. захар
3 с.л. смляно кафе (аз използвах Нова Бразилия, но може и др. по ваш избор)
2 с.л. разтворимо кафе (по възможност различни видове за по-богат аромат и вкус)
200 мл. чист спирт (количеството може да се намали или увеличи в зависимост от предпочитанията)


ПРИГОТВЯНЕ:
От водата и захарта сваряваме сироп (варим около 4-5 минути), намаляваме котлона и към него прибавяме смляното кафе (внимавайте, защото кипва като прибавите кафето) и бъркаме енергично. Оставяме да поври 1-2 минути  и сваляме от огъня, прецеждаме през гъста цедка и към прецедената течност прибавяме разтворимото кафе, отново разбъркваме до пълното му разтваряне. След като се е разтворило напълно прецеждаме всичко няколко пъти през гъста цедка и тензух, за да се отстранят всички частички от кафе.
В подходящ съд наливаме спирта и го загряваме, след което го запалваме и след минута го похлупваме, за да го изгасим. Повтаряме тази процедура още веднъж и изливаме при кафето. Разбъркваме и оставяме напълно да се охлади, след което наливаме в стъклена бутилка и очакваме приятелки на гости, за да ги почерпим.
Чашка от това питие е перфектна добавка към парче вкусна шоколадова торта или шоколадово къпкейкче!
Наздраве!!

8 коментара:

  1. Изглежда и звучи много хубаво. Нито кафе пия, нито алкохол, но предложението е много интересно, Руми.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Гери, то не е за напиване, по скоро е сладко и съвсем леко алкохолно (аз също не пия алкохол, но това ми харесва), пък и е подходящо за почерпка! Хубав ден, миличка!!

    ОтговорИзтриване
  3. Ооооооо страхотно ! Благодаря за рецептата ,Руми ! Обичам да правя ликьори и после да си стоят кротко в шишетата :) ...няма кой да ги пие :) ! Сега съм направила от рози ,но още не е готов ! Задължително ще направя твоята рецепта ! Снимките ти са прекрасни ! А щом е за гости от мен тортата ,а ти наливай ликьора :) !
    Чао ,мила ! Хубав следобед !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С удоволствие Ванюшка, ще пийнем и ще хапнем :)!! Целувки и прегръдки!! Спокойна нощ!

      Изтриване
  4. Мила Руми, аз пък да ти кажа, много обичам ликьор! Точно в такива малки чашки! За тази рецепта не съм чувала, но със сигурност ще го пробвам. Благодаря за предложението!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бени, много се радвам, че харесваш и ще опиташ! Аз също обичам сладички ликьорчета :). Поздрави и на теб и спокойна нощ!

      Изтриване
  5. Много ми хареса тази рецепта за ликьор. Само ме притеснява това запалване. Ще опитам да я направя в най-скоро време. Поздрави за хубавия сайт и весели празници ти пожелавам. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавите думи!! Няма нищо страшно със запалването, но това е необходима, за да се убие остротата на алкохола. Весели празници и на теб и семейството ти!!

      Изтриване