сряда, 29 май 2013 г.

МИЛИНКИ

Намерих тази позабравена рецепта в стара тетрадка с рецепти, която напоследък все по-рядко разлиствам (нали сме модерни- ровя се по-вече в интернет, а старите и изпитани рецепти са толкова хубави). Това са милинките за прекрасна закуска, а защо не и вечеря с чаша кисело мляко!

ПРОДУКТИ:
тесто:
2 ч.ч. прясно мляко
1 к.ч. топла вода
1 к.ч. растително олио
1 яйце
1 с. л. . суха мая
1 с.л. захар
1 ч. л. сол
Брашно за меко и нелепнещо тесто
заливка:
1/2 ч.ч. олио
1 с. л. краве масло (разтопено, но не горещо)
3 яйце
1/2 кофичка кисело мляко
100-150 г натрошено сирене (разпределя се върху втасалите милинки)
маргарин (краве масло или мас) за намазване на тавата

ПРИГОТВЯНЕ:
От продуктите за тестото се замесва меко и нелепнещо тесто
Завийте с полиетиленово фолио и го оставете за 1 час на топло да втаса.
След това разделете тестото на четири и всяка част оформете на фитил. Всеки фитил нарежете на парчета с дължина 2-3 см. и поставете изправени едно до друго в намазана обилно с мазнина тава и натиснете всяко парченце от горе с три пръста.

Отново  оставете да втасат за половин час
В съд смесете и разбийте леко с тел  олиото, разтопеното краве масло, яйцата и киселото мляко. Разбийте до смесването им и с получилата се смес залейте втасалите милинки, като предварително върху тестото сте разпределили натрошеното сирене.
Поставете тавата в предварително загрята на 180°С фурна и печете, докато се зачервят.



Поднасят се топли, но и изстинали са много мекички и вкусни.
Аз лично ги предпочитам напълно изстинали (така вкусът им се усеща много по-добре).
Приятно похапване! Да ви е вкусно!


6 коментара:

  1. Определено ще е вкусно с тези милинки, Руми!
    А за рецептите - доста често и рецептите от блоговете са от онези, старите. ;) Едното не бива да изключва другото.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е Гери, наистина има великолепни рецепти в блоговете! Та нали ние всички се учим от нашите майки и баби, а те не са имали интернет :), но са сътворявали такива вкусотии, че да си оближеш пръстите и ние трябва да продължаваме тяхното дело :). Поздрави миличка и хубава вечер!

      Изтриване
  2. Ле-ле, Руми, тези милинки ми идват точно навреме! От много време не сме хапвали тази вкусотия. Благодаря за подсещането! :)
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бени , зная че у вас се тачат много тестените произведения и се радвам, че ще направиш моите милинки! Надявам се да ви доставят голяма наслада! Целувки и спокойна вечер миличка!!

      Изтриване
  3. Руми, как ме подсети за милинки - толкова ги обичам, а както казваш позабравихме старите тетрадки с рецепти. Много са апетитни! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ти миличка! Хубав ден и на теб

    ОтговорИзтриване