сряда, 20 февруари 2013 г.

Вафли

   Скоро видях, че в магазин "Берьозка" продават вафлени кори и веднага си спомних, че някъде из тефтерите с готварски рецепти имам и рецепта за домашни вафлички. Разбирате, че просто не можах да се въздържа и да не ги направя :)!


ПРОДУКТИ:
1 пакет вафлени кори
2 ч.ч. захар
2 ч.ч. накълцани орехи
250 г краве масло
200 г бадемова паста
2 белтъка
1 щипка лимонена киселина
разтопен шоколад за тункване (може да го пропуснете и да останат натурални)


ПРИГОТВЯНЕ:
Кравето масло с половин чаша от захарта разбийте на пухкав крем и към него прибавете, като не преставате да разбивате, бадемовия марципан и хомогенизирайте добре.
Разбийте белтъците, лимонената киселина и другата половина от захарта на много твърд сняг.
В подходящ съд сложете 1 ч.ч. от захарта и загрейте на слаб огън до карамелизирането й. След като придобие златисто-кафяв цвят прибавете орехите и разбъркайте, за да се облеят от всякъде и да се поизпекат леко.
Докато сместа е на огъня прибавете на порции масления крем и бъркайте докато се усвои от карамела.
Докато е още гореща при непрекъснато разбиване и на тънка струйка прибавете карамелената смес към белтъците (те ще се стегнат още, но няма да позволят на карамела да се втвърди).
Оставете да се охлади и леко да започне да стяга, след което излейте половината от сместта върху вафлена кора и веднага сложете друга от горе и притеснете леко , така че сместа да се разпредели равномерно.
Сложете някаква дъска или плоскост от горе и затиснете с тежест. Оставете на студено да стегне напълно (сместа не става много твърда).
Нарежете с остър нож на триъгълни, квадратни или правоъгърни вафлички.
Разтопете шоколад и ги топнете от едната страна или ги залейте изцяло и отново оставете да стегне.

Получиха се чудни вафлички- хрупкава вафлена кора от вън и мек пълнеж с вкус на бадеми, орехи и карамел!

Поднесете ги с кафето, чая или млякото, но може да си ги хапвате просто ей така без нищо за удоволствие :).


Да вие сладко!!

4 коментара:

  1. Страхотни вафлички! :) Много красиво поднесени и с апетитни снимки! :)
    Поздрави и хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Руми-много вкусни рецепти ни предлагаш...И аз ги знам тези кори-в Берьозка има доста интересни вкусотии.А тази бадемова паста къде мога да я намеря?
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Живе! Благодаря за интереса и много се радвам че си решила да опиташ домашните ми вафлички (купени, купени, но домашните са си домашни, знаеш какво си сложил и ги правиш по свой вкус :)). Бадемовата паста или марципан има в Метро при сладкарските подправки, там има и други нещица за украси. Пожелавам ти приятно занимание с вафлите и да ви са сладки!! Поздрави и приятен уикенд!!

      Изтриване