понеделник, 14 януари 2013 г.

Соленки "РАВИОЛИ"

Има различни рецепти за равиоли (или пелмени), по точно различават се по плънката и по това дали са варени или пържени. Аз пък искам да ви представя печени с плънка от кайма (разбира се може да направите и друга плънка, която харесвате и тя може да е както солена, така и сладка). Стават  лесно, бързо и са много, много вкусни. Сигурно някой ще си кажат какви равиоли бе, та това са си направо нашенски хубави соленки (сладки, ако са със сладка плънка) и ще бъдат абсолютно прави. Няма значение как ще им викаме важно е, че са прекрасни и ще си ги хапнем с удоволствие.

ПРОДУКТИ:
За тестото:

250 г брашно
250 г извара (да е суха)
250 г краве масло (меко)
1 щипка сол
За плънката:
500 г кайма
1 глава лук (може да замените с праз)
2-3 с.л. олио
1 яйце
Черен пипер
Смлян кимион
Чубрица
Сол
2 с.л. заквасена сметана (или гъсто кисело мляко)
За намазване:
1 жълтък
1-2 с.л. прясно мляко
Малко олио
Сусам или маково семе

ПРИГОТВЯНЕ:
Разбийте мекото масло с изварата (ако е водна предварително я отцедете добре) на крем.
В купа смесете брашното и солта и постепенно го прибавете към маслената смес, като бъркате. Получава се меко и лепкаво тесто. Завийте го в домакинско фолио и го оставете в хладилника най-малко за 3-4 часа (най-добре за цяла нощ), след което ще се работи много лесно с него.
Пригответе плънката, като задушите ситно нарязания лук (или праз) в олиото, след което прибавете каймата, разбъркайте и оставете да се готви докато отделилата се течност се изпари и се запържи леко (трябва да стане на трохи и да няма течност). Подправете с чубрицата, черния пипер, кимиона и солта. Прибавете  яйцето и сметаната и разбъркайте да се хомогенизира. Оставете да изстине напълно.
Разточете тестото на лист с дебелина около
3-5 мм  и изрежете кръгчета с диаметър равен на диаметъра на устройството за равиоли.
Поставете кръгчето тесто във формичката, в средата поставете плънка (трябва да не излиза), леко намажете края на кръгчето с водичка  и затворете. Ако  нямате такава формичка не е страшно,  просто използвайте чаша да отрежете кръгче, поставете плънка и прегънете кръгчето, като натиснете краищата му с вилица (може да захлупите с друго кръгче и да притиснете ръбовете да се слепят, така ще се получат кръглички, а не като полукръг равиоли.


Поставете ги в тава, постлана с хартия, намажете с разбития жълтък и ги посипете със семената.
Изпечете в предварително загрята на 180°C фурна за 15-20 минути или до златисто.
Сервирайте топли с кисело мляко или някакъв сос, може и кафенце, защо не.



Студени също са много вкусни.
Да ви е вкусно!!

2 коментара:

  1. Ммм, много вкусно изглеждат и мисля, че много ще се харесат вкъщи! :Р Веднага си записвам! На теб поздрави и успешна седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавия коментар, успехи в кулинарията! Вярвам, че ще се справиш блестящо! Поздрави! Успешна седмица!

      Изтриване