понеделник, 7 януари 2013 г.

Коледно-новогодишни сладки





Коледа мина бързо, но пък със сигурност догодина ще дойде пак. Така че съм Ви приготвила няколко рецепти за разнообразни коледни сладки, които носят радост на малки и големи.



Канелени звездички

ПРОДУКТИ (за 40 броя):
400 г смлени бадеми (или лешници)
3 ч. л. канела
3 белтъка
щипка сол
200 г пудра захар
1 с. л. сок от лимон
2 пакетчета ванилова захар
пудра захар за поръсване на масата

ПРИГОТВЯНЕ:
Бадемите (или лешниците) се смесват с канелата. 2 белтъка се разбиват на сняг като постепенно се добавят пудрата захар и ваниловата захар. Към тях се прибавят бадемите и се размесват равномерно. Тестото се поставя във фолио и се разточва с дебелина около 1 см. изрязват се звездички, като преди всяка формичката се потапя в пудра захар, за да не полепва.
Фурната се загрява на 150°С.
Останалият белтък се разбива с пудрата захар и лимоновия сок и с него се намазват звездичките, така че ръбчетата да останат чисти. 
Пекат се около 15 мин. като се внимава белтъка да остане бял.



Марципанови подаръчета

ПРОДУКТИ (за 80 броя):
350 г марципан (бадемова маса)
200 г брашно
150 г студено краве масло
50 г захар
щипка сол
1 жълтък
пудра захар

ПРИГОТВЯНЕ:
100 г марципан се поставят за 20-30 мин. във фризера, след което се настъргва с ренде. Смесва се с брашното и се прави на кладенче, в него се поставят нарязания на дребни парченца бутер, захарта и солта. всичко се смесва на гладко тесто, което се поставя в хладилника за около час.
Фурната се загрява на 180°С. Останалият марципан се разточва на съвсем тънко върху "набрашнената" с пудра захар маса. Тестото също се разточва с дебелина 3-4 мм и от двете се режат подаръчета (или някаква друга форма по избор). Върху всяко подаръче от тесто се поставя подаръче от марципан, така че формата да съвпадне и се подреждат в тава постлана с хартия за печене. Всяка сладка се намазва с жълтък.
Пекат се 8-10 мин., като марципана трябва да остане бял.
От боядисан в червено марципан се оформят тънки лентички, с които се украсяват подаръчетата като с панделка. Може да се украсят и с боядисан белтък, или както въображението Ви подскаже.

Кайсиево-кокосови снежинки

ПРОДУКТИ (за 50 броя):
100 г сушени кайсии
4 - 5 с.л. кайсиев ликьор
100 г кокосови стърготини
30 кръгчета нафора с диаметър 5см
100 г захар
1 белтък
100 г пудра захар

ПРИГОТВЯНЕ:
Кайсиите се нарязват на дребно и се поливат с кайсиения ликьор. Кокосовите стърготини, кристалната захар и останалият ликьор се смесват и се загряват докато захарта започне леко да се разтопява, след което се добавят парченцата кайсии.
Сместа се нанася върху нафорите, като леко се притиска с пръсти и ако не се задържа се овлажнява допълнително с още ликьор.
Фурната се загрява на 180°С. Белтъка и пудрата захар се разбиват на течен крем и се поливат върху сладките.
Пекат се 8-10 минути (трябва да останат белички като снежинки).








Даже моето Коледниче не иска да повярва, че Коледа е вече минала и продължава да ни радва с прекрасните си цветчета, които са като розов водопад!

Меденки


ПРОДУКТИ:
1ч.ч. мед
10с.л.захар
1с.л. масло
2 жълтъка
1 ч.л. канела (може да използвате смес от  подправки за коледни сладки)
2 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода
ПРИГОТВЯНЕ:
Разтопете меда със захарта и добавете маслото, жълтъците, канелата (сместа от подправки) и  брашното, пресято със содата.
Омесете меко тесто и разточете на не много дебел лист .
Изрежете кръгчета или други формички (ако искате може да направите мънички топчета вместо да изрязвате фигурки), намажете с разбитите леко белтъци.
Подредете в тава върху хартия за печене и изпечете  в умерена фурна до порозовяване.
Може да ги слепите със сладко след  като изстинат, да ги топнете в разтопен шоколад, да ги украсите с разноцветни кремчета  или да ги оставите просто така натурални.
Като престоят една нощ ще омекнат и ще станат разкошни.
Да ви е сладко!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар