вторник, 25 декември 2012 г.

Греяно вино (ала Jamie Oliver)

Няма истинска Коледа без ароматното и сгряващо греяно вино, което неизменно присъства на коледните базари, разбира се може да си го купим приготвено в бутилка (в големите вериги магазини) и само да го загреем в къщи, но удоволствието, емоцията, усещането и аромата при приготвянето му у дома, както и поднасянето на близки и приятели е несравнимо преживяване.

ПРОДУКТИ:
200 г  захар
50 мл. вода
1 бр. лимон, настъргана кора
1 бр. лайм, настъргана кора
1 бр. мандарина, настъргана кора
1 бр. портокал, настъргана кора
6 бр. гвоздейчета карамфил
2 бр. звездички анасон
1 бр. шушулка ванилия
2 бр. пръчки канела
2 бр. дафинови листа
1 щипка настъргано индийско орехче (аз добавям и щипка черен пипер за пикантност)
2 бутилки червено вино
1 бр. мандарина, сок
1 бр. ябълка, нарязана на резенчета

ПРИГОТВЯНЕ:
Сложете в тенджера захарта с малко вода. Когато се карамелизира и започне да клокочи, добавете настърганите кори на мандарината, лимона, портокала и лайма. Добавете подправките - карамфила, анасона, пръчките канела, счупени на две, шушулката ванилия, настържете индийското орехче и щипката черен пипер.
Излейте хубаво червено вино и оставете сместа да се затопли на слаб огън и напълно да се разтвори карамелизираната захар, без да завира и накрая прибавете парченцата ябълка.
След като дръпнете виното от котлона, добавете сока на 1 мандарина.
Наливайте  виното в големи керамични чаши, за да запази топлината му  по–дълго и да му се насладите максимално..
Поднесете го придружено с дребни сладки, соленки или мини сандвичи.
Консумирайки това вино освен, че ще усетите Коледа, повярвайте, ще отлетят и всички вируси и настинки (това е прозаичната част от употребата му :)), е не прекалявайте, защото може да има продължение от смешна част.
Наздраве и ВЕСЕЛИ КОЛЕДНИ ПРАЗНИЦИ!!

2 коментара:

  1. Честито Рождество!
    Бъдете здрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Илианка!! Честита и на теб и семейството ти!! Да сте живи и здрави!!

    ОтговорИзтриване