ПРОДУКТИ:
200 г захар
50 мл. вода
1 бр. лимон, настъргана кора
1 бр. лайм, настъргана кора
1 бр. мандарина, настъргана кора
1 бр. портокал, настъргана кора
6 бр. гвоздейчета карамфил
2 бр. звездички анасон
1 бр. шушулка ванилия
2 бр. пръчки канела
2 бр. дафинови листа
1 щипка настъргано индийско орехче (аз добавям и щипка черен пипер за пикантност)
2 бутилки червено вино
1 бр. мандарина, сок
1 бр. ябълка, нарязана на резенчета
ПРИГОТВЯНЕ:
Сложете в тенджера захарта с малко вода. Когато се карамелизира и започне да клокочи, добавете настърганите кори на мандарината, лимона, портокала и лайма. Добавете подправките - карамфила, анасона, пръчките канела, счупени на две, шушулката ванилия, настържете индийското орехче и щипката черен пипер.
Излейте хубаво червено вино и оставете сместа да се затопли на слаб огън и напълно да се разтвори карамелизираната захар, без да завира и накрая прибавете парченцата ябълка.
След като дръпнете виното от котлона, добавете сока на 1 мандарина.
Наливайте виното в големи керамични чаши, за да запази топлината му по–дълго и да му се насладите максимално..
Поднесете го придружено с дребни сладки, соленки или мини сандвичи.
Консумирайки това вино освен, че ще усетите Коледа, повярвайте, ще отлетят и всички вируси и настинки (това е прозаичната част от употребата му :)), е не прекалявайте, защото може да има продължение от смешна част.
Наздраве и ВЕСЕЛИ КОЛЕДНИ ПРАЗНИЦИ!!
Честито Рождество!
ОтговорИзтриванеБъдете здрави!
Благодаря Илианка!! Честита и на теб и семейството ти!! Да сте живи и здрави!!
ОтговорИзтриване