неделя, 23 декември 2012 г.

Сосове с хрян


Хрянът- нашето си уасаби е много полезно нещо, а когато придружава по подходящ начин месните блюда е вкусно и стимулиращо апетита (не, че ни липсва :)).
Всички знаем, че телешкото варено не може да се поднесе без да е придружено със сос от хрян. Освен на телешкото той подхожда и на всички печени или пържени меса и риби.
От основния сос от настърган пресен хрян може да се направят различни вариации за сосове, които да поднасяте, като апетитна добавка на вашата трапеза.

СОС  ОТ  ХРЯН - основен
Измийте, обелете (изстържете) външната обвивка на корените хрян и ги настържете на ситно ренде, след което посолете и подправете с оцет и олио по ваш вкус. Сложете в плътно затварящо се бурканче и го приберете в хладилника. Така приготвен може да изтрае доста дълго и да ви е под ръка винаги, когато имате нужда от него.


ЯБЪЛКОВ ХРЯН
ПРОДУКТИ:
2 с. л. вода
3 бр. ябълки (желателно е да са кисели)
4 с. л. прясно настърган хрян
1 ч. л. захар
1 ч. л.лимонов сок
1 с.л. настъргана лимонова кора
1 ч. л. краве масло

ПРИГОТВЯНЕ:

Почистете и нарежете ябълките на едро и ги сложете в малка тенджерка заедно с лимоновата кора и захарта. Залейте ги с малко вода и ги сварете до омекването им. Дръпнете съда от огъня и ги оставете леко да изстинат, прибавете кравето масло, след което ги пасирайте на пюре в блендер или с пасатор да се получи гладка и хомогенна маса.
Хряна настържете на ситно ренде (правете това на отворен прозорец или навън, а може да използвате и включен абсорбатор или вентилатор, защото иначе ще пролеете много сълзи и со..ли :))).
Смесете хряна с ябълковото пюре и разбъркайте до хомогенност ( по желание може да подправите със сол, ако ви се вижда много сладникаво).
Това е много подходяща добавка към печени и тлъстички меса (особено сега по празниците, когато ще са в изобилие), наденици, че даже и към риба.
Добър апетит!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар