четвъртък, 4 октомври 2012 г.

ТОРТА с ананасово желе, карамел и шоколадов мус




Миналата седмица имахме малък семеен празник и по тази повод реших да направя една тортичка съвсем импровизирано и на бързичко.

ПРОДУКТИ:

Блат:
Купени платки за торта (може и да си ги приготвите в къщи , ако имате време и желание с рецепта, която сте изпробвали)

Шоколадов мус:
3 бр. черен шоколад
150 мл. течна сладкарска сметана (може и неподсладена)
300 мл. течна подсладена сладкарска сметана
2-3с.л. коняк (ром)
1 к.ч. пудра захар
ромова есенция по желание

Ананасово желе:
сока от 1 кутия компот от ананас
100 гр. захар (може де я пропуснете, око не искате да е прекалено сладко)
плода от компота от ананас
2 пакетчета желатин

Карамел с ядки и бисквити:
200 гр. захар
200гр. течна неподсладена сладкарска сметана
2 с.л. краве масло
200гр. печени, счукани ядки (орехи, бадеми или лешници)
10бр.маслени бисквити на парченца


ПРИГОТВЯНЕ:
Изрежете блатовете с размера на тортената тавичка в която ще сглобявате тортата (използвайте дъното на тавичката, като шаблон).

Пригответе си шоколадовия мус:
Начупете шоколадите и ги залейте със сгорещената (150мл. сметана). Бъркайте доката се разтопят и стане гладък крем. Отделно разбийте останалата (300мл.) сметана на пухкав крем. С  внимателно бъркане съединете двата крема и оставете да стегне добре в хладилник.

Пригответе ананасовото желе:
Отцедете сока на компота, парченцата ананас и захарта (ако добавяте) пасирайте, така че да останат малки парченца и да се усещат.
Накиснете желатина в 3-4 с.л. студена вода и след като набъбне, смесете със сока от компота и загрейте да се разтопи. Прибавете желатина към пасираните ананаси и оставете да се охлади и леко да започне да стяга.

Пригответе карамелената смес:
Карамелизирайте захарта до златисто, прибавете кравето масло и бъркайте до получаването на хомогенна смес, след което на тънка струйка и при непрекъснато бърканe прибавете сметаната и дръпнете от огъня. Не преставайте да бъркате до пълното разтопяване на карамела и получаване не гладка маса. Оставете да се охлади, след което разбийте с миксер, за да стане по плътен и гладък (колкото по интензивно се бърка,толкова по-плътна и гладка става и леко изсветлява). Прибавете  запечените и нарязани ядки и парченца бисквити и разбъркайте.

Поставете хартия за печене на дъното на тортената тавичка и започнете да сглобявате тортата:
1. поставете изрязаната платка на дъното на тавичката.
2. изсипете карамелената смес и загладете.
3. върху карамела изсипете една трета  от шоколадовия мус и отново загладете.
4. поставете върху муса втора платка от блатовете и леко притиснете, за да се разпредели равномерно крема.
5. изсипете върху втората платка ананасовото желе, загладете и оставете в хладилник да стегне напълно.
6. след като желето се е стегнало изсипете върху него втората третина от шоколадовия мус и пак загладете.
7. завършете с третата платка, а с останалия мус измажете цялата торта.


8. посипете с нарязани ядки или настърган шоколад и отново оставете за няколко часа (по-добре за нощ) в хладилник, за да се спои и стегне тортата.


Това е! Не е сложно! Приготвя се (ако използвате готови блатове за торти) за около час. Опитайте!






Да ви е сладко!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар