сряда, 24 октомври 2012 г.

ЧИЙЗКЕЙК с фъстъци и шоколад

Това е един много популярен сладкиш  в английскоговорещите страни и е с нежна структура и мек  вкус.   Просто е чудесен и може да има много варианти и  комбинации   от продукти!                                                                                       













ПРОДУКТИ:

За основата:
200 гр. бисквити със сметанов вкус (може и други)
50 гр. краве масло
60 гр. печени белени фъстъци
100 гр. шоколадов кувертюр (или натурален шоколад)


За плънката:
500 гр. крем сирене („Филаделфия“или българско)
100 гр. заквасена сметана
4 големи яйца
200 гр. захар
1 ч.л. екстракт от ванилия
60 гр. фъстъчено масло

За глазурата:
100 гр. шоколадов кувертюр
200 гр. заквасена сметана
30 гр. захар


ПРИГОТВЯНЕ:
основа:

  • Смелете фъстъците и бисквитите с машинка за орехи (или в блендер).
  • Разтопете шоколада на водна баня заедно.
  • Добавете маслото към него и разбърквайте докато се стопи.


  • Смесете добре със смлените бисквити и фъстъци, така че да се получи ронлива смес. 

  • Разстелете получената смес на дъното на форма с откопчаващо се дъно, постлана с хартия за печене. Заравнете повърхността на основата (натискайки леко), с помощта на лъжица или с ръце (много по удобно е с чаша с равно дъно).
  • Оставете тавичката в хладилника, докато приготвяте плънката.


плънка:

  • В голяма купа смесете крем сиренето, фъстъчетото масло, захарта и заквасената сметана и разбийте до гладкост с миксер на високи обороти.
  • Добавете  яйцата и ванилията и разбийте отново на висока скорост,  докато всичко се смеси хомогенно.
  • Излейте получената смес в тавата върху бисквитената основа.
  • Сложете да се пече в предварително затоплена фурна на 170°С за  50-55 минути. Това е напълно достатъчно и не се притеснявайте, ако ви се вижда, че е още леко течно. След като изстине ще се стегне и ще стане перфектно.
  • Изпеченият чийзкейк се изважда от фурната и се оставя да се охлади напълно.

глазура:

  • В купа (или друг подходящ съд) се слагат продуктите за глазурата. Загряват се на водна баня, при непрекъснато бъркане,  разтопяват се и се хомогенизират.

  • С получената смес се залива изстиналия чийзкейк и се връща обратно в хладилника за няколко часа или докато стегне (най-добре е да престои една нощ - стяга идеално  и вкусовете на съставките изпъкват)




Преди да се сервира чийзкейка се изважда от  формата, поставя се в подходящ поднос и се декорира.




                       












Да ви е сладко!!

5 коментара:

  1. Руми,чийзкейка е истинско вълшебство!
    Толкова добре декориран,празничен и неустоим!
    Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Много благодаря Мире!! Наистина беше неустоим едвам изтраяха вкъщи да го наснимам :))Поздрави и на теб и целувки!!

    ОтговорИзтриване
  3. Като голям почитател на десертите, разглеждам, разглеждам и не мога да спра... Тооолкова е вкусно при теб, Руми, а този чийзкейк - направо съм без думи. Радвам се, че открих толкова уютно и "вкусно" местенце. Ще се засичаме честичко.
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Винаги си добре дошла Гери!! Радва ме това, че харесваш моето местенце! Още по-радостна ще съм, ако опиташ и след това споделиш! Поздрави миличка и хубава вечер!!

      Изтриване