Това е един много популярен сладкиш в английскоговорещите страни и е с нежна структура и мек вкус. Просто е чудесен и може да има много варианти и комбинации от продукти!
ПРОДУКТИ:
За основата:
200 гр. бисквити със сметанов вкус (може и други)
50 гр. краве масло
60 гр. печени белени фъстъци
100 гр. шоколадов кувертюр (или натурален шоколад)
За плънката:
500 гр. крем сирене („Филаделфия“или българско)
100 гр. заквасена сметана
4 големи яйца
200 гр. захар
1 ч.л. екстракт от ванилия
60 гр. фъстъчено масло
За глазурата:
100 гр. шоколадов кувертюр
200 гр. заквасена сметана
30 гр. захар
ПРИГОТВЯНЕ:
основа:
- Смелете фъстъците и бисквитите с машинка за орехи (или в блендер).
- Разтопете шоколада на водна баня заедно.
- Добавете маслото към него и разбърквайте докато се стопи.
- Смесете добре със смлените бисквити и фъстъци, така че да се получи ронлива смес.
- Разстелете получената смес на дъното на форма с откопчаващо се дъно, постлана с хартия за печене. Заравнете повърхността на основата (натискайки леко), с помощта на лъжица или с ръце (много по удобно е с чаша с равно дъно).
- Оставете тавичката в хладилника, докато приготвяте плънката.
плънка:
- В голяма купа смесете крем сиренето, фъстъчетото масло, захарта и заквасената сметана и разбийте до гладкост с миксер на високи обороти.
- Добавете яйцата и ванилията и разбийте отново на висока скорост, докато всичко се смеси хомогенно.
- Излейте получената смес в тавата върху бисквитената основа.
- Сложете да се пече в предварително затоплена фурна на 170°С за 50-55 минути. Това е напълно достатъчно и не се притеснявайте, ако ви се вижда, че е още леко течно. След като изстине ще се стегне и ще стане перфектно.
- Изпеченият чийзкейк се изважда от фурната и се оставя да се охлади напълно.
глазура:
- В купа (или друг подходящ съд) се слагат продуктите за глазурата. Загряват се на водна баня, при непрекъснато бъркане, разтопяват се и се хомогенизират.
- С получената смес се залива изстиналия чийзкейк и се връща обратно в хладилника за няколко часа или докато стегне (най-добре е да престои една нощ - стяга идеално и вкусовете на съставките изпъкват)
Преди да се сервира чийзкейка се изважда от формата, поставя се в подходящ поднос и се декорира.
Да ви е сладко!!
Руми,чийзкейка е истинско вълшебство!
ОтговорИзтриванеТолкова добре декориран,празничен и неустоим!
Поздрави и приятна вечер!
Много благодаря Мире!! Наистина беше неустоим едвам изтраяха вкъщи да го наснимам :))Поздрави и на теб и целувки!!
ОтговорИзтриванеКато голям почитател на десертите, разглеждам, разглеждам и не мога да спра... Тооолкова е вкусно при теб, Руми, а този чийзкейк - направо съм без думи. Радвам се, че открих толкова уютно и "вкусно" местенце. Ще се засичаме честичко.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Винаги си добре дошла Гери!! Радва ме това, че харесваш моето местенце! Още по-радостна ще съм, ако опиташ и след това споделиш! Поздрави миличка и хубава вечер!!
Изтриване