четвъртък, 27 септември 2012 г.

СУПА с месо и нахут


Когато времето застудява е много приятно на масата да има топла супичка, която да ни сгрее и подготви за следващото блюдо :). Така, че предлагам една не традиционна за нас месна супа, която по скоро е от арабската кухня,  но е много питателна и вкусна.



ПРОДУКТИ:
300- 400 гр. свинско месо (може да е и телешко или агнешко)
7-8 ч.ч. вода
1 малка глава лук
½ консерва нахут
2 с.л. брашно
4с.л. кисело мляко
1 яйце
Сока на половин лимон
1 с.л. масло
Сол
1 ч.л. джоджен
Черен пипер
½ ч.л. червен пипер

ПРИГОТВЯНЕ:

  • Нарежете месото на средно големи парченца и го кипнете във водата, като премахвате отделящата се пяна. Извадете месото и прецедете бульона, след което отново върнете месото в прецедения вече бульон.
  • Нарежете лука на ситно и го прибавете при месото заедно с черния пипер и малко сол (ако месото е посничко налейте малко олио – 3-4 с.л.). Оставете да ври до пълното сваряване на късчетата месо, след което прибавете отцедения нахут и отново оставете да ври за около 5 минути.
  • През това време си пригответе застройката от разбитото яйце с лимоновия сок и сол, брашното и киселото мляко. Към получилата се смес прибавяйте, при непрекъснато бъркане (с тел) лъжица по лъжица от горещия бульон докато се изравнят температурите, след което прибавете застройката към супата (без да преставате да бъркате до повторно завиране). 
  • Дръпнете от огъня. В загрятото масло сложете червения пипер и стрития джоджен (ако е пресен - ситно нарязан) и веднага отстранете от котлона.




Сервирайте супата с крутони и лъжичка от оцветеното и ароматизирано масло.

Няма коментари:

Публикуване на коментар