петък, 3 август 2012 г.

Баница с тиквички

Баницата е много обичано и познато нещо. Правим я със серене, с праз лук или обикновен лук, с кайма, със спанак и ……като се замисля защо да не става и с тиквички. Речено, сторено – от опит глава не боли, пък може да се получи и нещо интересно! Какво е необходимо – кори за баница, олио, тиквички (сега ги има в изобилие), яйца, сирене и мляко – нищо необикновено, стандарти продукти :)).
Приготвянето също е до болка познато на всяка жена (няма такава, която поне веднъж да не е правила баница надямам се), но все пак ще напиша.
ПРОДУКТИ:
1 пакет кори за баница
600-700 гр. тиквички ( и да са  по-вече не пречи)
7 бр. яйца (4бр. за плънката и 3 бр. за заливката)
Сирене (овче или краве по ваш вкус, а количество по желание)
2-3 с.л. кисело мляко
1 ч.л. бакпулвер
300 мл. прясно мляко
Олио (около 150-200 мл.)
Сол
Черен пипер
Копър
Магданоз

ПРИГОТВЯНЕ:
  • Настъргваме тиквичките на едро ренде и ги задушаваме в сгорещено олио (част от общото количество, останалата част е при реденето на листите) да омекнат и да се изпари отделилата се течност.
  • Овкусяваме със сол (внимавайте, ако сиренето което ще използвате е солено), черен пипер и ситно нарязани зелени подправки (магданоз и копър).
  • Прибавяме натрошеното сирене (количеството по ваше желание), яйцaта (4 бр.), киселото мляко, 1-2 с.л. олио и бакпулвера.
  • Разбъркваме всичко да се хомогенизира и пристъпваме към подреждането на баничката.
  • На дъното на избраната тавичка наливаме малко от олиото и подреждаме няколко (3-4) кори, върху които разпределяме част от плънката, следват кори, плънка, малко олио и така докато свършат продуктите (кори, плънка и олио), като завършваме задължително с кори.
  • Готови сме да залеем баницата с разбитите с прясното мляко яйца (3бр.-може и по-вече).
  • За да сме сигурни, че заливката ще проникне до всяко местенце правим разрези с нож и леко разклащаме тавата.
  • Поставяме я в леко загрята (на 100°С ) фурна на предпоследно ниво и след десетина минути увеличаваме градусите на 180°С.
  • Печем до зачервяване.
  • Изваждаме, покриваме с кърпа да си поеме дъх 15-20 минути, режем и ………. останалото е ясно.



Получи се страхотна баница, хареса се на всички!








Дано и на вас ви хареса!
Да ви е сладко!

2 коментара:

  1. Браво ,Руми ! Хубава рецепта ! Ще пробвам :) !
    Прегръдки ,мила !

    ОтговорИзтриване
  2. Привет, Ванюшка! Наистина стана много вкусна, аз много обичам баници със зелении (както моите деца ги наричат "празници" - от баница с праз :))). Благодаря за прегръдката и връщам силна такава!! Хубава вечер и прекрасен уикенд!!

    ОтговорИзтриване