петък, 1 юни 2012 г.

Медена торта

Това е една комбинация от дъхав мед, орехи, бял шоколад, пухкава сметана и малко канела за разкош.

ПРОДУКТИ:
блат:
5 яйца
120 гр. мед (течен и по възможност от сигурен източник, т.е. натурален)
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. счукани орехи
20 гр. пудра захар
4 с.л. заквасена сметана
1 ч.л. бакпулвер

Крем І:
100 гр. бял шоколад
60 мл. сладка сладкарска сметана
150 мл. сладкарска сметана
50 гр. мед
1 щипка канела

Крем ІІ:
150 гр. краве масло (на стайна температура)
50 гр. мед
1 жълтък
1 щипка канела
1 ч.ч. настъргани орехи за облепване

ПРИГОТВЯНЕ:
Блат:

  • Разделете белтъци от жълтъци.
  • Жълтъците разбийте заедно с меда на гладък и пухкав крем.





  • Прибавете пресятото заедно с бакпулвера брашно и хомогенизирайте, като бъркате с плавни движения с шпатула.





  • Прибавете орехите и отново хомогенизирайте.







  • Следва прибавянето на сметаната и канелата и пак хомогенизиране внимателно.




  • Разбийте белтъците с пудрата захар на сняг до твърди връхчета, след което обединете двете смеси, като разбърквате плавно, за да остане сместа пухкава.



  • Изсипете я в тортена тавичка, предварително намазана и набрашнена.


  • Изпечете в слаба фурна (150°-160°С) за около 50 минути (пробвайте с клечка).
  • Извадете и оставете на решетка да се охлади.
  • Получава се блат, който не е сух, а е влажен.


Крем І:

Това е стандартен шоколадов мус, но приготвен с мед вместо
захар при разбиването на сметаната.


  • Загрейте сметаната (60 мл.) без да кипи и залейте начупения на парченца шоколад. Бъркайте до пълното му разтопяване. Охладете. 




  • През това време разбийте останалата сметана с меда и канела до пухкав крем и към него прибавете охладения шоколад. Разбъркайте до пълното им смесване и оставете на студено да стегне.



Крем ІІ:

  • Кравето масло разбийте заедно с меда на пухкав крем. Прибавете жълтъка и продължете да разбивате до усвояването му и до увеличаване на обема на крема. В края прибавете и канелата.


Забележка: ако обичате тортите по-сладки може да увеличите малко меда в кремовете, но и така е достатъчно сладко.

Сглобяване (нищо особено):
  • Разрежете напълно изстиналия блат на три платки с остър нож или дебел конец.
  • Поставете първата платка върху плоска чиния и нанесете върху него втория крем (медено- масления), като оставите част от него за измазване на тортата от вън.
  • Поставете от горе втората платка (не е необходимо платките да се сиропират, защото както споменах по-горе блатът е влажен и мекичък).
  • Нанесете  пласт от  шоколадово- медения мус 
  • Поставете третата платка.
  • С оставения маслен крем измажете тортата от всички страни, облепете с настъргани орехи и оставете в хладилник за няколко часа (най-добре за цяла нощ) да стегнат кремовете.















Декорирайте по ваш вкус или подходящо за случая, за който приготвяте тортичката.
Да ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар