ПРОДУКТИ:
блат:
5 яйца
120 гр. мед (течен и по възможност от сигурен източник, т.е. натурален)
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. счукани орехи
20 гр. пудра захар
4 с.л. заквасена сметана
1 ч.л. бакпулвер
Крем І:
100 гр. бял шоколад
60 мл. сладка сладкарска сметана
150 мл. сладкарска сметана
50 гр. мед
1 щипка канела
Крем ІІ:
150 гр. краве масло (на стайна температура)
50 гр. мед
1 жълтък
1 щипка канела
1 ч.ч. настъргани орехи за облепване
ПРИГОТВЯНЕ:
Блат:
- Разделете белтъци от жълтъци.
- Жълтъците разбийте заедно с меда на гладък и пухкав крем.
- Прибавете пресятото заедно с бакпулвера брашно и хомогенизирайте, като бъркате с плавни движения с шпатула.
- Прибавете орехите и отново хомогенизирайте.
- Следва прибавянето на сметаната и канелата и пак хомогенизиране внимателно.
- Разбийте белтъците с пудрата захар на сняг до твърди връхчета, след което обединете двете смеси, като разбърквате плавно, за да остане сместа пухкава.
- Изсипете я в тортена тавичка, предварително намазана и набрашнена.
- Изпечете в слаба фурна (150°-160°С) за около 50 минути (пробвайте с клечка).
- Извадете и оставете на решетка да се охлади.
- Получава се блат, който не е сух, а е влажен.
Крем І:
Това е стандартен шоколадов мус, но приготвен с мед вместо
захар при разбиването на сметаната.
- Загрейте сметаната (60 мл.) без да кипи и залейте начупения на парченца шоколад. Бъркайте до пълното му разтопяване. Охладете.
- През това време разбийте останалата сметана с меда и канела до пухкав крем и към него прибавете охладения шоколад. Разбъркайте до пълното им смесване и оставете на студено да стегне.
Крем ІІ:
- Кравето масло разбийте заедно с меда на пухкав крем. Прибавете жълтъка и продължете да разбивате до усвояването му и до увеличаване на обема на крема. В края прибавете и канелата.
Забележка: ако обичате тортите по-сладки може да увеличите малко меда в кремовете, но и така е достатъчно сладко.
Сглобяване (нищо особено):
- Разрежете напълно изстиналия блат на три платки с остър нож или дебел конец.
- Поставете първата платка върху плоска чиния и нанесете върху него втория крем (медено- масления), като оставите част от него за измазване на тортата от вън.
- Поставете от горе втората платка (не е необходимо платките да се сиропират, защото както споменах по-горе блатът е влажен и мекичък).
- Нанесете пласт от шоколадово- медения мус
- Поставете третата платка.
- С оставения маслен крем измажете тортата от всички страни, облепете с настъргани орехи и оставете в хладилник за няколко часа (най-добре за цяла нощ) да стегнат кремовете.
Декорирайте по ваш вкус или подходящо за случая, за който приготвяте тортичката.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар