Хайде да си приготвим още един бърз и вкусен шоколадов десерт! Изкушаващ, сочен, и омайващ с шоколадов вкус!!
ПРОДУКТИ:
блат:
125 гр. краве масло
1,5 ч.ч. пудра захар
3 бр. яйца (разделени на белтъци и жълтъци)
1/2 ч.ч. нарязани на ситно орехи
1/2 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. пресято брашно
3 с.л. какао (също пресято)
глазура:
6 с.л. прясно мляко
3 с.л. захар
3 с.л. какао
30 гр.краве масло
ванилия
ПРИГОТВЯНЕ:
блат:
- Разбийте маслото с половината от пудрата захар на гладък крем.
- Прибавете един по един жълтъците, като след всеки разбивайте до пълното му усвояване.
- Пресейте заедно два пъти брашното и какаото и ги прибавете към масления крем, като редувате с прясното мляко до изчерпване на количествата.
- Прибавете орехите и разбъркайте с шпакла до пълно хомогенизиране.
- Разбийте белтъците на твърд сняг и смесете с плавни движения двата крема
- Намазнете и поръсете с брашно тавата (или я постелете с хартия за печене) и изсипете готовото тесто.
- Изпечете в предварително загрята на 160˚С фурна до готовност (проба с клечка - да излиза суха).
- Извадете и охладете върху решетка.
- През това време пригответе
глазурата:
- В касерола смесете прясното мляко, захарта, какаото, маслото и ванилията и поставете на тих огън да заври.
- Разбърквайте и гответе до леко сгъстяване на сместа.
- След като е готова, а сладкишът е изстинал напълно, излейте горещата глазура върху блата и отново оставете да изстине. Част от глазурата ще попие в тестото, част от нея ще се стегне и ще остане на повърхността.
Нарежете сладкиша на квадрати и поднесете към следобедното кафе (перфектно ще е да прибавите и по една топка сладолед като гарнитура, а и малко плодове няма да навредят:)).
Да ви е сладко и шоколадово!!
хареса ми рецептата , но нетрябва ли да има и малко набухвател .
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ви е харесала рецептата, но не е нужно да има набухвател! Това го вършат яйцата, белтъците са разбити до твърди връхчета и от тях тестото става въздушно.
ИзтриванеПоздрави и приятна вечер!!