вторник, 29 май 2012 г.

Фъч


Хайде да си приготвим още един бърз и вкусен шоколадов десерт! Изкушаващ, сочен,  и омайващ с шоколадов вкус!!






ПРОДУКТИ:
блат:
125 гр. краве масло
1,5 ч.ч. пудра захар
3 бр. яйца (разделени на белтъци и жълтъци)
1/2 ч.ч. нарязани на ситно орехи
1/2 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. пресято брашно
3 с.л. какао (също пресято)
глазура:
6 с.л. прясно мляко
3 с.л. захар
3 с.л. какао
30 гр.краве масло
ванилия
ПРИГОТВЯНЕ:
блат:
  • Разбийте маслото с половината от пудрата захар на гладък крем.
  • Прибавете един по един жълтъците, като след всеки разбивайте до пълното му усвояване.


  • Пресейте заедно два пъти брашното и какаото и ги прибавете към масления крем, като редувате с прясното мляко до изчерпване на количествата.

  • Прибавете орехите и разбъркайте с шпакла до пълно хомогенизиране.


  • Разбийте белтъците на твърд сняг и смесете с плавни движения двата крема 









  • Намазнете и поръсете с брашно тавата (или я постелете с хартия за печене)  и изсипете готовото тесто.
  • Изпечете в предварително загрята на 160˚С фурна до готовност (проба с клечка - да излиза суха).
  • Извадете и охладете върху решетка.
  • През това време пригответе


глазурата:
  • В касерола смесете прясното мляко, захарта, какаото, маслото и ванилията и поставете на тих огън да заври. 
  • Разбърквайте и гответе до леко сгъстяване на сместа. 



  • След като е готова, а сладкишът е изстинал напълно, излейте горещата глазура върху блата и отново оставете да изстине. Част от глазурата ще попие в тестото, част от нея ще се стегне и ще остане на повърхността.


          Нарежете сладкиша на квадрати и поднесете към следобедното кафе (перфектно ще е да прибавите и по една топка сладолед като гарнитура, а и малко плодове няма да навредят:)).
 Да ви е сладко и шоколадово!!                                       

2 коментара:

  1. хареса ми рецептата , но нетрябва ли да има и малко набухвател .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ви е харесала рецептата, но не е нужно да има набухвател! Това го вършат яйцата, белтъците са разбити до твърди връхчета и от тях тестото става въздушно.
      Поздрави и приятна вечер!!

      Изтриване