четвъртък, 17 май 2012 г.

МИЛФЬОЙ (или по-популярния десерт “Наполеон”)

Едно вълшебство от пластове многолистно тесто с лек и ефирен крем между тях, допълнени с плодове за свежест.
Това е изключително вкусен десерт – е може би не е много диетичен и ще повлияе на килограмите ни (имам предвид негативно :)), но в сравнение с удоволствието от вида и вкуса му ще пренебрегнем проблема с килограмите (за малко)!
Този десерт може да се приготви в различни вариации в зависимост от комбинациите между използваните плодове (може и без плодове) и кремове и винаги ще е нов, различен от предния, но все така изкушаващ.
ПРОДУКТИ:
1пакет бутер тесто
пудра захар за поръсване
ягоди (или някакъв друг плод по желание)

За крема:
500 мл. течна сладкарска сметана
2 бр. бял шоколад
150 гр. маскарпоне (може да го замените с безсолна, по-влажна, кремообразна извара или крема сирене-аз използвах крама сирене)
1 пакетче крем „Оле” на д-р Йоткер
½ ч.ч. пудра захар
1 пакетче желатин

ПРИГОТВЯНЕ:
Основа:
  •  Оставете  бутер тестото да се размрази.
  • Загрейте фурната на 200°С.
  • С остър нож или резец за пица (или ринг) нарежете тестото на еднакви правоъгълници или кръгчета. 
  • Поставете ги в тава, постлана с хартия за печене и ги надупчете на няколко места с вилица, след което ги поръсете леко, посредством гъста цедка, с пудра захар.


  • Поставете още един лист хартия отгоре (може и да я пропуснете) и ги опечете за около 20-25 минути.
  • Извадете и охладете върху решетка.
Крем:
  • Загрейте 100 мл. от сметаната до момент на кипене и с нея залейте начупения на дребни парченца шоколад. Разбъркайте до пълното му разтопяване.


  • 200 гр. от сметаната заедно с половината от захарта (ако сметаната не е подсладена) разбийте на твърд крем и към нея внимателно, с плавни движения прибавете разтопения шоколад.

  • Залейте желатина с 20 мл. студена вода и го разтворете на водна баня.
  • Разбийте крема на д-р Йоткер заедно с останалите 200 гр. от сметаната, крема сиренето (ако използвате извара предварително я пасирайте до гладкост с пасатор, за да не се усещат бучици в крема) и останалата захар до гладка маса и към нея прибавете разтворения желатин, като продължавате да разбивате, за да се смеси добре.
  • Внимателно смесете двата крема и хомогенизирайте, като бъркате отново плавно.
  • Разрежете изстиналите заготовки с остър нож на три пласта и  върху долния поставете пласт от крема, парченца ягоди (или някакъв друг плод – според сезона и предпочитанието), отгоре втория пласт, крем и отново тесто. Оставете на студено за около час да стегне кремът.
  • Засипете, нарязани на парченца, 200 гр. ягоди със захар и ги поставете на котлона, като разбърквате, за да се стопи захарта и да се получи пресен ягодов сос. Оставете няколко минути да се готви и да се сгъсти леко. Дръпнете от огъня и охладете.
  • Посипете с пудра захар пастичките, украсете с плод и поднесете с чаша черно кафе или горещ шоколад.
  • Може да сложите крем отгоре и от страни и да посипете с трохи от изпеченото бутер тесто.









 

  • Соса изсипете в сосиерка и поднесете отделно. 
Да ви е сладко!!

2 коментара:

  1. Pozdravlenia! Perfectno obiasneno,lesno razbiraemo s chudesen rezultat! Mnenieto mi e profesionalno:) Maistor-sladkar sym v Anglia i se opitvam da gi naucha na kachestveni deserti veche niakolko godini,no misiata e pochti nevyzmojna:)))))
    Uspeh sys bloga,ochakvam s netyrpenie novi recepti1

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет FLO! Много ти благодаря за оценката, а от професионалист като теб е още по-радваща и задължаваща!! Аз съм само любител, но ми доставя голямо удоволствие да приготвям различни вкусни нещица, които да носят радост на близките ми, може би това е тайната на хубавата храна!! Още веднъж ти благодаря, че си се отбила в моето местенце!! Прегръдки и хубава вечер!

      Изтриване