сряда, 4 април 2012 г.

Нещо като чийз кейк с кокос и шоколад





Това всъщност не е стандартен чийз кейк, но е ефектен и вкусен сладкиш, който чудесно допълва следобедното кафе.




ПРОДУКТИ:
бели топчета:
250 гр.извара (хубаво е да не е много суха)
2 жълтъка
50 гр.кокосови стърготини
50 гр. захар
3 с.л. равни  нишесте

черно тесто:
4 яйца
50+50гр.захар
50 гр.шоколад
2 с.л равни брашно
2 с.л равни нишесте
на върха на ножа бакпулвер
3 с.л.какао
щипка сол

заливка:
120 мл.прясно мляко (сладкарска сметана)
50 гр.захар
25 гр.краве масло
100 гр.шоколад

 кръгла форма с диаметър 26см или правоъгълна 20/28см.

ПРИГОТВЯНЕ:
топчета:
  •  Разбъркваме добре изварата (ако е суха й прибавете 1-2 с.л. кисело мляко), захарта, жълтъците, кокоса и нишестето. 
  • С мокри ръце оформяме топчета с големина на голям лешник (може да са и по- големи) и ги разполагаме на разстояние едно от друго на дъното на намаслена и посипана с брашно форма.
 тесто: 
  • Разбиваме жълтъците с 30гр. захар до побеляване, добавяме стопения шоколад, нишестето, бакпулвера, солта и какаото.
  • Отделно разбиваме белтъците на сняг, като добавяме другите 50гр. захар.
  • Внимателно прибавяме белтъците към жълтъчната смес, като бъркаме в една посока и постепенно прибавяме брашното.
  • Изливаме полученото тесто върху кокосовите топчета и печем сладкиша при 170˚C.
глазура:
  • Смесваме сметаната, захарта и маслото и варим в касерола с дебело дъно до леко сгъстяване, отдръпваме от огъня, добавяме шоколада и бъркаме до разтопяването му, след което заливаме охладения сладкиш.
  • Оставяме в хладилник за няколко часа да стегне глазурата и леко да попие в тестото.


Сега идва най- вкусния момент: отрязваме парченце иииии .... се наслаждаваме на прекрасното съчетание на кокос и шоколад, допълнено с нежен млечен вкус.

Няма коментари:

Публикуване на коментар