понеделник, 2 април 2012 г.

Козуначета

Наближават най-хубавите пролетни  празници ЛАЗАРОВ ДЕН, ЦВЕТНИЦА и най-християнският - ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО. Празнуването на тези дни не може да мине без дъхавите козунаци и разбира се боядисаните яйца, върбовите клонки и многото цветя. Това ми даде повод по-отрано да се подготвя за направата на великденските козунаци - да си припомня както рецептата (по-точно да избера най-подходящата), така и технологията-все пак не се правят козунаци всеки ден :)). Получиха се страхотно вкусни, мекички и ароматни козуначета. Цялата къща ухаеше на Великден, просто е прекрасно да усещаш (вярвам и съседите усетиха) със всичките си сетива приближаването на ПРОЛЕТТА!!

ПРОДУКТИ:
за стартера:
25 гр. брашно
150 мл. вода
за тестото:
150 мл. топличко прясно мляко
10 гр. суха мая
1 щипка сол
40 гр. царевично нишесте (пудинг ванилия)
100 гр. захар (може да се увеличи малко до 120гр.)
1 голямо яйце
80 гр. меко масло
450-500 гр. брашно
настъргана кора от 1 лимон
за плънка:
портокалови корички от сладко
смлени ядки смесени със захар и белтък
предваретелно накиснати в алкохол стафиди
някакъв мармелад

ПРИГОТВЯНЕ:

  • Приготвям си стартера, като кипвам водата, дърпам от огъня и при интензивно, непрекъснато бъркане прибавям брашното. Бъркам до получаване на гладка маса.
  • Изсипвам маята, заедно със солта в топличкото мляко и оставям да се разтвори напълно, като разбърквам, след което оставям да шупне.
  • Смесвам всички сухи съставки (в любимата машинка :)), прибавям стартера, яйцето и разтворената мая, есенцията, лимоновата кора и пущам да меси на програма само месене (това може да се направи и с миксера с бъркалките за тесто).
  • След като се хомогенизират съставките и се оформи лепкаво тесто започвам да прибавям мекото краве масло на порции и продължавам да меся (бъркам) до усвояването му от сместа, след което прибавям следващата част от маслото, месене и така до изчерпване на маслото. Получава се меко почти лепнещо тесто.
  • Завивам го с фолио и го оставям да втасва на топличко. Трябва да увеличи обема си почти 2,5 пъти и да е нежно и мекичко на пипане.

  • Изваждам го на набрашнен плот измесвам за кратко и го разделям на 10 равни части.
  • Всяка част разтеглям на дълъг фитил, който сплитам на козуначе. Поставям ги  в тава, послана с хартия за печене и оставям отново да втасат. Може да се оформят и като кифлички с плънка.
  • Намазвам с разбит с малко вода жълтък и ги поръсвам със захар.
  • Печем в предварително загрята на 180 - 200˚С фурна с вентилатор до златист цвят (около 30-35 минути).
  • Изваждам и охлаждам върху решетка.
Да ви е сладко и весело посрещане на празниците!

2 коментара:

  1. Нали няма значение под каква форма ги правим козуначетата? Аз мисля да направя сместа като един козунак.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. lili maika e na selo, no mi kaza po telefona ei sega 4e mozhe i na zql kozunak ;) vesel praznik i uspeh!

      Изтриване