вторник, 27 март 2012 г.

Тирамису с Лимончело



Този,  по- различен от традиционното тирамису, вариант е предложен от Jamie Oliver и е невероятно вкусно.  Перфектно се съчетават вкусовете на маскарпоне,  цитруси, шоколад и малини.




ПРОДУКТИ:
24 бр. бишкоти
150 мл.  ликьор  Лимончело
Сока на  2 големи портокала
500 гр. маскарпоне
200 мл. мляко
Ванилов екстрат (есенция)
4 с.л. пудра захар
Настъргана кора от половин лимон
500 гр. пресни малини
Черен шоколад за стърготини

ПРИГОТВЯНЕ:

  • Бишкотите се подреждат в тавичка, поливат  се с лимончелото и с портокаловия сок.

  • Маскарпонето се разрежда с млякото, добавя се пудрата захар, ванилията и лимоновата кора (аз сложих  и малко Cointreau  /портокалов ликьор/).




  • Получилият се крем се излива върху бишкотите и се оставя за няколко часа в хладилник да се стегне.







    •  След като се стегне върху него се нареждат малините. 







    • От шоколада с голям нож се настъргват стружки (това се прави като шоколада се слага на масата, подпира се с корем, ножа се държи с две ръце ( за дръжката и за острието) и с натиск се дърпа към себе си. 
    • Получилите се стружки се поръсват върху малините, а по желание може да се поръси и с пудра захар.
    • Да Ви е сладко!

    1 коментар:

    1. страхотно изглежда, а и току що гледах Джейми Оливър как го прави и се навих и аз да пробвам....предполагам само колко е вкуууусно...

      ОтговорИзтриване