петък, 9 март 2012 г.

Плодова торта



Това е една лека тортичка с вкус на шоколад и плодове. Блатовете са от пандишпаново тесто, които са много меки и пухкави и могат да се използват за всички торти.



ПРОДУКТИ:
за блат
5 яйца
1 ч.ч. захар
1ч.ч.брашно
½ пакетче бакпулвер
ванилия
за сироп
половината от сока на 1 буркан вишни в собствен сос
за крем
първи:
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. начупени орехи
2 с.л. какао
125 гр. краве масло
1 ч.ч. пудра захар
3 жълтъка
есенция (шоколад)
втори:
1крем ванилия “Ole” на д-р Йоткер (без варене)
300 мл. прясно мляко
100 мл. от сока на 1 буркан вишни в собствен сос
1 ч.ч. сладкарска сметана подсладена
по желание допълнително захар
кандирани корички портокал (или от сладко)
за декорация
6 кивита
плод от 1 буркан вишни в собствен сос
желатин

ПРИГОТВЯНЕ:
блат
  • С миксера разбиваме яйцата със захарта до побеляване и увеличаване на обема им около три пъти.
  • Към тях, с плавни движения, прибавяме предварително пресятото два пъти брашно, заедно с бакпулвера и аромата.
  • Полученото тесто изливаме в намазана и набрашнена форма за торта и печем в предварително загрята до 160°С фурна до розов загар или проба „суха клечка”.
  • Изваждаме, оставяме да се охлади напълно, след което разрязваме блата на три платки с помощта на здрав конец или много остър нож.

крем (вече сме го правили преди)
първи:
  • В съд смесваме прясното мляко, захарта, какаото и начупените орехи и варим до леко сгъстяване. Дърпаме от огъня и оставяме да изстине.
  • През това време разбиваме на пухкав крем кравето масло и пудрата захар и към него прибавяме един по един жълтъците, като продължаваме да разбиваме след всеки до пълното му усвояване от маслото.
  • След като масленият крем е готов към него се прибавя изстиналия млечно - орехов крем и се хомогенизира.
втори:
  • приготвяме го съгласно описанието на опаковката на крема, като част от течността е сока от вишните, което го прави  лек и с приятен вкус на вишни.
  • сметаната разбиваме с миксер (ако ни е недостатъчно сладко прибавяме още захар) до пухкав крем.
  • внимателно съединяваме двата крема с плавни движения, за да се запази пухкавостта и ефирността.
сглобяване:
  • Поставяме в подходяща чиния първата платка и сиропираме със сока от вишните.
  • Намазваме с приготвения сметаново- ваниловия крем, върху него слагаме ½ от шоколадово-масления крем, подреждаме вишнички и корички портокал. Поставяме  втората платка, отново сиропираме, първи крем, втори крем, вишни, портокалови корички и трета платка. След това намазваме тортата с останалия сметаново- ванилов крем от всички страни.
  • Подреждаме нарязаните на кръгчета кивита и останалите вишни съгласно въображението ни в момента.
  • Разтваряме желатина на водна баня в малко вода и с четчица минаваме върху плодовете за да се запазят свежи и  лъскави.
  • Оставяме да престои няколко часа на студено да стегне и се споят вкусовете, след което сервираме на тези които не се страхуват от калориите :).
Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар