Тези, които обичат повече кремообразни сладкиши ще изпитат невероятна наслада от това сладко изкушение, комбинация от вкус на черен шоколад, пухкава сметана и нежен карамел.
Необходима е форма, с диаметър от 22 см с подвижни страни.
ПРОДУКТИ:
за блата:
250 гр. бисквити (маслени)
200 гр. черен шоколад
100 гр. краве масло
1 / 2 ч.ч. варено кондензирано мляко (сгущенка)
1 / 2 ч.ч. 38% сметана (течна)
за мус-крем с кондензирано мляко(сгущенка):
500 мл. сметана 38% (2 малки опаковки)
1 пакетче крем ванилия "OLE" мигновен (80 гр.) (д-р Йоткер)
1 пакетче "Пудинг"ванилия (40 гр.) (д-р Йоткер)
2 с. л. варено кондензирано мляко (сгущенка)
за глазура:
150 гр. тъмен шоколад
150 мл. сметана 38%
50 гр. краве масло
за декорация:
Варено кондензирано мляко (може и някаква друга декорация – настърган бял или черен шоколад ; кокосови стърготини)
ПРИГОТВЯНЕ:
Пластове:
- В тенджера сложете заедно шоколада, маслото, вареното кондензирано мляко и сметаната. Загрейте с постоянно бъркане, докато стане гладка маса. Отстранете от огъня и оставете малко да изстине.
- Бисквитите начупете на по-едри парченца и прибавете към шоколадовата маса с бъркане. Изсипете във формата, уплътнете и загладете. Оставете в хладилника до направата на муса (крема), за да стегне.
- В купа с миксера разбийте крема и студената сметана (съгласно описанието на пакетчето) и след това добавете вареното кондензирано мляко, като отново разбиете, за да се хомогенизира. Изсипете муса върху шоколадовия пласт и разпределете равномерно. Поставете отново в хладилника за 1 час
- Понеже обичам да експериментирам аз приготвих едно пакетче "Пудинг" на д-р Йоткер по описания на него начин и след като се охлади малко го прибавих към крема "ОLE", разбит със сметаната (при съединяването на двата крема продължих да разбивам с миксера). Получи се много лек и ефирен крем за втори пласт на тортата.
- Сметаната, шоколада и маслото стопете до гладкост при непрекъснато разбъркване (както при направата на основата на тортата).
- Оставете да изстине леко и изсипете върху муса. Отново се оставя в хладилника, за да се стегне глазурата.
- В сладкарски шприц поставете варено кондензирано мляко (сгущенка), което предварително сте разбили с миксер, за да стане по меко и гладко и направете линии върху последния пласт от тортата (глазурата).
- Друг вариант е от бял шоколад да направите стърготини в средата на тортата и да ги подредите на купчинка красиво.
- Може да посипете цялата торта с кокосови стърготини.
- Красиво и вкусно ще е и с декорация от карамел.
Няма коментари:
Публикуване на коментар