неделя, 19 февруари 2012 г.

Бисквитена торта с шоколад и сгущенка без печене


Тези, които обичат повече кремообразни сладкиши ще изпитат невероятна наслада от това сладко изкушение, комбинация от вкус на черен шоколад, пухкава сметана и нежен карамел.




Необходима е форма, с диаметър от 22 см с  подвижни страни.

ПРОДУКТИ:
за блата: 
250 гр. бисквити (маслени)
200 гр. черен шоколад
100 гр. краве масло
1 / 2 ч.ч. варено кондензирано мляко (сгущенка)
1 / 2 ч.ч.  38% сметана (течна)
за мус-крем  с кондензирано мляко(сгущенка): 
500 мл. сметана 38% (2 малки опаковки)
1 пакетче крем ванилия "OLE" мигновен (80 гр.) (д-р Йоткер)
1 пакетче "Пудинг"ванилия (40 гр.) (д-р Йоткер)
2 с. л. варено кондензирано мляко (сгущенка)
за глазура: 
150 гр. тъмен шоколад
150 мл. сметана 38%
50 гр.  краве масло
за декорация: 
Варено кондензирано мляко (може и някаква друга декорация – настърган бял или черен шоколад ; кокосови стърготини)

ПРИГОТВЯНЕ:

Пластове:
  •  В тенджера сложете заедно шоколада, маслото, вареното кондензирано мляко и сметаната. Загрейте   с постоянно бъркане, докато стане  гладка маса. Отстранете от огъня и оставете малко да изстине. 


  • Бисквитите  начупете на по-едри парченца и прибавете към шоколадовата  маса с бъркане.  Изсипете във формата, уплътнете и загладете. Оставете в хладилника до направата на муса (крема), за да стегне.


  • В купа с миксера  разбийте  крема и студената сметана (съгласно описанието на пакетчето) и след това  добавете  вареното  кондензирано мляко, като отново разбиете, за да се хомогенизира. Изсипете муса  върху шоколадовия пласт и разпределете равномерно. Поставете отново   в хладилника  за 1 час




  • Понеже обичам да експериментирам аз приготвих едно пакетче "Пудинг" на д-р Йоткер по описания на него начин и след като се охлади малко го прибавих към крема "ОLE", разбит със сметаната (при съединяването на двата крема продължих да разбивам с миксера). Получи се много лек и ефирен крем за втори пласт на тортата.
Глазура:
  • Сметаната, шоколада и маслото стопете  до гладкост при непрекъснато разбъркване (както при направата на основата на тортата). 
  • Оставете да изстине леко и изсипете върху муса.  Отново  се оставя в  хладилника, за да се стегне глазурата.
Декорация:
  • В сладкарски шприц поставете варено кондензирано мляко (сгущенка), което предварително сте разбили с миксер, за да стане по меко и гладко и направете линии върху последния пласт от тортата (глазурата). 
  • Друг вариант е от бял шоколад да направите стърготини в средата на тортата и да ги подредите на купчинка красиво. 
  • Може да посипете  цялата торта с кокосови стърготини.
  • Красиво и вкусно ще е и с  декорация от карамел.

Няма коментари:

Публикуване на коментар