петък, 3 февруари 2012 г.

Мъфини с вишни


Представям Ви още един вид мъфини. Тези малки кексчета винаги се радват на възхищението и любовта най вече на децата, а това е стимул по честичко да ги правим.

ПРОДУКТИ:
1 компот от вишни (или такива във собствен сос без костилки)
1 яйце
120 гр. захар
1пак. ванилова захар (няколко капки есенция)
80 мл. олио
250 мл. прясно мляко
250 гр. брашно
1 пак. бакпулвер (10гр.)
щипка сол
допърнително:
3 с.л. какао
2 с.л. прясно мляко

ПРИГОТВЯНЕ:
  • Разбивам с миксер яйцето, захарта и ваниловата захар. 
  • Добавям олиото и малко от прясното мляко. Пресятото брашно с бакпулвера и щипката сол добавям на части, като редувам с прясното мляко до изчерпване на количествата.  Може да изсипем и наведнъж брашното и млякото и да разбием добре. 
  • Половината тесто разсипвам във формичките, отгоре слагам по 3-4 изцедени вишни (без костилки). 
  • В останалото тесто добавяме 3 с.л. какао и 2 с.л. прясно мляко, разбърквам хубаво и разсипвам сместта върху вишните (по желание може в тестото да не се добавят какаото и двете супени лъжици мляко и то да остане бяло, а да му се добави шоколадов чипс).
  • Печем в загрята на 170-180˚С  фурна 20-25 мин.
Вместо вишни може да използвате някакво сладко (ягоди, череши, вишни, дюли или каквото имате), като приготвянето е същото. Стават много вкусни и добре се комбинират със следобедното кафе или чай.
Украсяването на мъфините може да е различно в зависимост какво имате в момента под ръка - пудра захар с ванилия или канела, някаква глазура и настъргана кора от лимон или портокал, кристална захар или шприцован подходящ крем и плодче.

Няма коментари:

Публикуване на коментар