понеделник, 16 май 2016 г.

ПОНИЧКИ с шоколад

Винаги съм се чудила защо повечето хора като чуят  "козуначено тесто" си представят само Великден с апетитните, бухнали и на конци, ароматни козунаци!!? Това тесто е толкова вкусно, сладко и ароматно, че ще е грехота да го приготвяме само по Великден!! Вярно, че е мааалко по-трудоемко, но пък си заслужава да му се насладим и да  приготвим от него едни пухкави понички пълни с шоколад. :)


ПРОДУКТИ:
 500- 600 г брашно (зависи от брашното)
1 щ сол
4 яйца
200-210 г захар
70 мл топло мляко
80 мл течна сметана
130 г мазнина (50/50 мас/олио)
2 ч.л. суха мая
1-2 с.л. ром
лимонова есенция
ванилия
лимонова кора
за пълнежа:
шоколадов мус
Може да използвате  ванилов крем или  някакво сладко по ваш избор.

Надявам се, че всички знаете как се приготвя козуначено тесто и сте го правили, но все пак да напиша!
ПРИГОТВЯНЕ:
Задължително условие е всички продукти да са със стайна температура, а млякото да е леко затоплено (не горещо).
Маята с малко от захарта разтварям в топличкото мляко и оставям да шупне (това трае около 4-5 минути).
Яйцата с останалата захар разбивам с миксера на пухкав крем, прибавям алкохола (той се добавя тестото да не поема много мазнина при пърженето) и ги изсипвам в контейнера на машинката за хляб. Прибавям солта, шупналата мая, лимонова есенция, ванилия и брашното. Пущам на програма месене (при мен № 8) и изчаквам да да се замеси тестото, след което спирам и пущам отново от начало и оставям да се меси около 15-20 минути. Тази процедура повтарям още веднъж (спиране и отново пущане от начало), след което започвам да прибавям мазнината лъжица по лъжица и изчаквам тестото да поеме напълно мазнината преди да сложа следващата порция. След като съм прибавила цялото количество мазнина и тя се е усвоила напълно от тестото отново спирам процеса на месене и го стартирам от начало. Сега вече може да се добави и настърганата лимонова кора и да се остави програмата да достигне своя край (втасване на тестото).
Готовото тесто разточвам (без много да натискам с точилката) на кора с дебелина около сантиметър и с чаша или ринг изрязвам кръгове, които подреждам в предварително леко намазнената тава на печката. Покривам с домакинско фолио и поставям тавата във фурната и включвам на най-ниската температура (при мен е 40°С), като на дъното поставям купичка с гореща вода. Оставям да втасат, което при тези условия трае около 30-40 минути.
В малка и дълбока тенджерка загрявам олио (трябва да е повечко, за да може да се образува маслена баня при пърженето) и в него внимателно пущам по максимум три кръгчета, защото при пърженето те се надуват и изплуват на повърхността,а не трябва да се допират едно в друго. Пържат се бързо, обръщат се сами и след като добият златисто-кафяв цвят се вадят върху салфетка.
Характерен признак, че са добре изпържени е това, че стават лекички след като са изстинали.
Може да ги поднесете и само поръсени с пудра захар, но може да ги напълните с шоколадов ганаж (както направих аз), с ванилов крем или някакво сладко.
За напълването им използвам пош с тесен, гладък накрайник.

Ами това е - толкова са вкусни и радват всички
(не напразно са най-обичаната закуска на американските полицаи ;) )



Приятен апетит!!

4 коментара:

  1. Много добра идея да се поглезваме...Прекрасни са поничките!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка,наистина, всеки заслужава малко да се поглези! Особено е приятно, и ако някой друг се сети да те поглези :)с такава закуска и кафенце!!
      Прегръдка, миличка и слънчев ден!! :)

      Изтриване
  2. ОООО, да! Искам от тези понички! Прекрасни са! Поздрави,Руми!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти , миличка!!
      Поздрави и от мен и весели празници!!

      Изтриване