четвъртък, 5 май 2016 г.

СПАНАЧЕНО РУЛО

Всички сме свикнали да възприемаме най-пролетния зеленчук  спанака като съставка или основно действащо лице в солени ястия - предястия, супи, пюрета и други, но защо да не може да го превърнем и в десерт! 

Това именно е и второто ми пролетно предложение  в третия брой на първото блогърско онлайн списание  SOintoFOOD.



COVER_3



ПРОДУКТИ:
4 яйца
 4 к.ч. захар
Ванилия
 настъргана кора от половин лимон
½ пакетче (5г) бакпулвер
 4 к.ч. брашно (ако ви е много рядко може да се добави още мъничко – брашната са различни )
1 к.ч. пюре от спанак
2 к.ч. вода
настъргана лимонова кора
ПЪЛНЕЖ:
200 г маскарпоне
 50 г заквасена сметана
 2 бр. яйца
4 с.л. захар за жълтъците
 4 с.л. захар за белтъците
2 с.л. ром (или някакъв друг силен ароматен алкохол по ваше предпочитание)
няколко капки ванилия
10 г желатин

ПРИГОТВЯНЕ:
 Почистете 500 г спанак  и го попарете във вряща вода, след което веднага го топнете в ледена, за да запазите цвета. Отцедете добре от водата и го пасирайте на много гладко пюре.
            Разбийте яйцата в купа и след като станат на пяна, удвоят обема си и придобият светъл цвят прибавете на няколко пъти захарта, като продължите да разбивате докато сместа се сгъсти и стане на пухкав крем.  
      Внимателно прибавете спаначеното пюре, водата и лимоновата кора.
      Пресейте заедно брашното, бакпулвера и ванилията и ги прибавете към яйчено-спаначната смес.
      Застелете хартия  за печене в правоъгълна тавичка (аз използвам тавата на фурната) и излейте получилото се тесто на тънък пласт (количеството е перфектно за този размер на тавата).
      Печете в предварително загрята на 170°С фурна. Не трябва да препичате платката, защото ще се чупи когато я навивате на руло.
            Извадете платката когато е готова, извадете от тавата и оставете леко да  се охлади, след което внимателно  я обърнете върху навлажнена кърпа навийте заедно с кърпата на не много стегнато руло и оставете на страна докато приготвяте крема за пълнежа.
      Накиснете желатина със студена вода да набъбне.
      Разделете жълтъците от белтъците. Разбийте на водна баня жълтъците със захарта, докато тя се разтопи и сместа изсветлее и удвои обема си. Дръпнете от огъня и  леко охладете, след което прибавете маскарпонето и с помощта на телена бъркалка разбъркайте на гладък крем. За по-лек и свеж крем прибавете  заквасената сметана. 
      Затоплете  набъбналия желатин да се втечни и го прибавете към яйчния крем, добавете и ароматите и отново разбъркайте до гладкост. Оставете на страна, докато разбиете белтъците на твърд сняг, след което смесете двата крема с плавни движения, за да се запази пухкавостта.
      Развийте платката, нанесете крема на равномерен пласт и отново завийте на руло. Оставете в хладилника за няколко часа, докато желатина се стегне, а влагата от крема леко сиропира платката.
      Декорирайте по ваше желание, като може да оставите рулото цяло или да го нарежете на няколко малки, готови за сервиране. 

Р.S. Понеже лападът също е типично пролетен реших да пробвам – разликата е само в цвета (стана малко по-тъмна платката).

Експериментирайте и да ви е сладко!!

4 коментара:

  1. Руми, много е красиво рулото и вярвам и вкусно! Немога да му устоя и ще го пробвам :)
    Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Хриси!! Радвам се, че ще пробваш, защото ти приготвяш невероятни сладкиши!
      Прегръдка, миличка!!

      Изтриване
  2. А тази декорация отгоре със зелено -белите стърготинки от какво я направихте?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и добре сте ми дошли в моето кулинарно местенце!!
      Това са кокосови стърготини с една капчица зелена боя и ги претривам, за да се оцветят -нищо сложно и тайнствено :)
      Поздрави и весели празници!!

      Изтриване