събота, 26 март 2016 г.

ГРЪЦКА ЯЙЧНО-ЛИМОНОВА СУПА (AVGOLEMONO)

Едва ли ще повярвате, ако не сте я опитвали, колко е вкусна и освежаваща, но е така!!
ПРОДУКТИ:
8 ч.ч. пилешки бульон
1 ч.ч. дългозърнест ориз
4 яйца
Сок от 2 лимона, прясно изцедени
Сол и прясно смлян черен пипер на вкус
Копър или магданоз за поръсване (по избор)
Резенчета лимон за сервирането

ПРИГОТВЯНЕ:
1. Оставете пилешкият  бульон да заври и добавете ориза. Варете, докато омекне - около 15-20 минути, като разбърквате от време на време.
2. След като оризът е почти  сварен пригответе яйчната смес (тя се явява като застройка на супата). В блендер или купа с миксер на средна скорост разбийте яйцата на крем и бавно прибавяйте  лимоновия сок (можете, ако предпочитате, това да го направите на ръка с телена бъркалка, но с миксер е по-лесно).
3. След  като  яйчно-лимоновата смес е готова бавно и на тънка струйка добавяйте от горещия бульон, като продължавате да разбивате с миксера и внимавате да не се пресекат яйцата.
4. Дръпнете супата от котлона и започнете да добавяте яйчната смес към супата, като енергично бъркате със бъркалка.
5. Сервирайте с прясно смлян черен пипер,  ситно накълцан магданоз/копър и резенче лимон.
Ако сервирате веднага след като сте я приготвили, може би, ще ви се стори много кисела (все пак е лиминова и има доста лимонов сок в нея), но ако престои няколко часа става перфектно балансирана на вкус.
Тайната   на тази супа е правилно да се разбият и смесят горещия бульон в яйчната смес и лимон и температурата да е такава, че яйцата да не се пресекат, когато се добавят към супата.


Добър апетит!!

2 коментара:

  1. Чудно звучи, Румка, нищо, че си пропуснала да сложиш месце ;) в моята чинийка де. Ще ти я опитам, супи обичам всякакви, а това предложение с лимон не е за пропускане :)
    поздрави и хубава събота на теб)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Пепи!! За теб ще добавя месце не се тревожи ;). Щом обичаш лимони ще ти хареса (даже и без месце) лимоновия аромат и киселичкия й вкус. На мен ми хареса даже и като е престояла (имам предвид на другия ден)!
      Прегръдка, миличка и приятна вечер. :)

      Изтриване