Зная, че има много хора които обичат патладжан, но го избягват защото си мислят, че не е от най-полезните зеленчуци (особено когато е пържен).
Това обаче, не е съвсем вярно, а и от него може да се приготвят много други ястия, които са невероятно вкусни, без да го пържим. Тази салатка е доказателство за това, а какво мезе е самооо :) !!
ПРОДУКТИ:
2-3 млади патладжана (хубаво е да са от сорт, който има малко семки, но и обикновен става)
2 л вода
2 ч.л. сол
2 с.л. оцет
за овкусяване:
2-3 скилидки чесън (счукани на пюре)
сол
ябълков оцет
олио
магданоз (копър)
щипка черен пипер
ПРИГОТВЯНЕ:
Сложете водата да заври и прибавете солта и оцета.
Обелете и нарежете на кубчета патладжана и веднага го пуснете във врящата вода.
Разбъркайте, за да не останат парченца отгоре и да почернеят. Варете около 2-3 минути или докато патладжана промени цвета си и леко омекне, след което го извадете и отцедете добре.
През това време счукайте чесъна и нарежете на ситно магданоза.
Към вече изстиналия патладжан добавете чесъна и овкусете със сол, черен пипер, оцет и олио.
Накрая добавете и магданоза и разбъркайте добре. Оставете в хладилника да престои за няколко часа, за да се овкуси добре. Сложете чашите с ракия и поднесете, а за цвят добавете половинки чери доматчета.
Опитайте и ще се убедите коооолко е вкусен този зеленчук!!
Ако, обаче, не ви притеснява пърженото може да приготвите тази салатка, като кубчетата патладжан запържите в сгорещено олио, отцедите, а останалото е същото.
Наздраве и да ви е вкусно!!
Много интересна рецепта, Руми! не съм хапвала така патладжан, но полезен или не, у нас се яде всякак, затова обезателно ще опитаме и този вариант! Благодаря ти, че я сподели и ти изпращам много есенни прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Люси!! На нас много ни харесва тази салатка изстудена и с чесънче ;)!
ИзтриванеОпитай и сподели впечатление!!
Прегръдки и от мен, миличка и слънчеви почивни дни!!