петък, 18 септември 2015 г.

Ориз с домати и маслини

Това е едно постничко ястие, което е много вкусно, но може да послужи и като гарнитура към мръвчици за тези, които не могат без тях  :). Аз обаче го предложих като основно ;)
ПРОДУКТИ:
1 ч.ч. ориз
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
2 домата (обелени и нарязани на кубчета)
маслини (количеството е по желание)
олио
сол
черен пипер
3-4 домата (нарязани на филийки за отгоре)
зелени подправки (розмарин, босилек, риган)
3 ч.ч. вода (зеленчуков бульон)
ПРИГОТВЯНЕ:
Загряваме мазнината и сотираме в нея ситно нарязания лук до омекване и прибавяме накълцания чесън. Разбъркваме да си отпусне аромата, без да оставяме да се пържи и прибавяме измития и отцеден ориз. Разбъркваме и готвим докато ориза се избистри (стане стъклен), но се бърка за да не загори. Тук овкусяваме със солта и черния пипер и добавяме част (1ч.ч.) от водата (бульона). Готвим докато се попие от ориза и добавяме нарязаните домати, разбъркваме, след това прибавяме и маслините. Отново добавяме водичка (бульон) (отново 1ч.ч., но ако прецените може и малко повече) и оставяме да се готви на слаб огън почти до готовност, като разбъркваме от време на време да не залепне.
След което изсипваме в тавичка, доливаме останалата водичка (бульон), подреждаме отгоре доматените филийки и ситно накълцаните зелени подправки и запичаме в сгорещена на 200 градуса фурна до пълното попиване на течността и приятен загар на доматките.
Изваждаме, охлаждаме леко (не е полезно да се яде много горещо ;) ) и сервираме.



Добър апетит на всеки, който реши да си приготви това вегетарианско ястие!

2 коментара:

  1. Опитвала съм го със смлени домати, но с резенчета доматки ще е още по-свежо и вкусно. Пропуск за всеки неопитал. :) Чудно си сготвила, Руми!
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, миличка!!
      Усмихнат и за теб да е денят ти!!

      Изтриване